Mainos
Mainos

Huoltamoyrittäjä kyllästyi polttoainevoroihin ja alkoi julkaista kuvia näpistelijöistä – Poliisi: Voi olla rikos

MTV Uutiset kertoi tiistaina huoltamoyrittäjästä, joka oli julkaissut yrityksensä Facebook-sivuilla kuvia epäillyistä bensanäpistelijöistä. Yrittäjä sanoi, että se oli viimeinen keino näpistysten hillitsemiseksi.

Vantaalainen huoltamoyrittäjä Isto Mäkinen korostaa, että kuva julkaistaan vain siinä tapauksessa, ettei tekijää ole tavoitettu mitenkään sitä ennen, poliisi ei ole saanut tätä verekseltään kiinni tai hänelle ei ole mitään yhteystietoja olemassa eli tekijä jää täysin tuntemattomaksi.

Vielä viime vuonna bensanäpistyksiä saattoi olla useita viikossa. Tämän vuoden aikana tapauksia on ollut vain muutama.

– On mahdoton sanoa, ovatko näpistykset vähentyneet tämän takia vai onko siihen joku muu syy. Voi tällä tietysti ennaltaehkäisevää vaikutusta olla, Mäkinen miettii.

Poliisin mukaan kuvien julkaiseminen ei ole täysin ongelmatonta. Lain mukaan kuvan julkaiseminen rikoksesta epäillyn henkilön kohdalla on vain esitutkintaviranomaisella.

– Kyseeseen voi tulla kunnianloukkaus tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen. Kyseessä on asianomistajarikos, joka tarkoittaa, että poliisi ottaa sen tutkittavakseen, jos asianomistaja vaatii epäilylle rangaistusta, rikosylikomisario Tuomo Lotta Helsingin poliisista pohtii.

Tässä tapauksessa se tarkoittaisi, että kuvassa oleva henkilö vaatii kuvaa levittäneelle rangaistusta. Lotan mukaan oikeuden kannanottoa asiasta ei kuitenkaan ole, ja asiantuntijoillakin on asiasta eri näkemyksiä.

– Toisaalta on hyvä, että näin bensavarkaita saadaan kiinni. Se ei kuitenkaan poista sitä, etteikö liikkeenharjoittaja voisi näin toimimalla syyllistyä rikokseen.

Lotta kertoo Helsingissä sattuneesta tapauksesta, jossa kaupan kassan läheisyyteen oli laitettu esille kuvia epäillyistä näpistelijöistä.

– Meille tehtiin asiasta ilmoitus, mutta poliisin mentyä paikalle kuvat oli poistettu. Eli meidän juttumme kuivui kasaan.

Poliisi arvelee, että vastaavanlaiset tapaukset yleistyvät tulevaisuudessa.

– Yrittäjillä varmasti palaa pinna, ja oikeudenkin ratkaisu saataneen aikanaan.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme