Mainos
Mainos

Huono omatunto painoi Vehmaan kuolonkolarista syytettyä nuorta kuulusteluissa – "Ainut kenen piti kärsiä olin minä"

Vehmaan kaksi henkeä vieneestä kuolonkolarista syytetty mies oli kirjoittanut isälleen tunteikasta jäähyväisviestiä, ja valotti traagisin seurauksin päättynyttä itsemurhayritystään myös poliisin kuulusteluissa.

Nokkakolari tapahtui viime vuoden lokakuussa Vehmaalla Varsinais-Suomessa. Syyttäjän mukaan tapahtuma-aikaan 19-vuotias turkulaismies ajoi Vehmaan Y-tiellä eli seututiellä 194 tahallaan vastaantulevaa henkilöautoa päin, minkä seurauksena oli kahden henkilön kuolema.

Julkisiksi tulleet esitutkintamateriaalit piirtävät kuvan yksinäisyydestä ja pahoinvoinnista.

Poliisi sai miehen älypuhelimesta jäljennettyä tekstin, joka oli osoitettu "rakkaalle ja maailmanparhaalle isälle" jatkaen "Mää en tee tätä sun takias!"

Viestissä hän kertoo isänsä olevan yksi "muutamista" joita hän itsemurhan jälkeen jäisi kaipaamaan. Hän ei kuitenkaan nähnyt muuta mahdollisuutta kuin päiviensä päättämisen.

– Niin moni asia on päin perseestä mitkä pyörii päässä enkä jaksa tätä, viestissä kirjoitettiin.

– Oon kelannu kaikkia asioita mielessä eikä niihin löydy mitään ratkaisua.

"En löydä iloa yhtään mistään"

Viestissä hän toivoi, ettei isä jäisi muistelemaan häntä, vaan aloittaisi uuden hyvän elämän. Häneltä itseltään se ei hänen mukaansa onnistuisi. Toisen kirjoittamansa tekstin hän toivoi toimivan testamenttina, jolla isä perisi häneltä jäävän omaisuuden, sillä "mää en niillä tee mitään, ryyppään vaan".

– Mut muista, mee eteenpäin, tää ei joudu susta, olit hyvä isä ♥

Viestissä hän myös käy läpi ongelmiaan parisuhteessaan, harrastuksissaan ja varusmiespalveluksessa.

– Oon yksinäinen enkä osaa nauttii elämästä ellen oo kännissä.

– Mää en vaan ite jaksa tätä, en löydä iloa yhtään mistään.

Ei ketään kenelle puhua

Poliisin kuulustelussa marraskuun alussa mies oli hyvin pahoillaan ja järkyttynyt tapahtuneesta.

Myös kuulusteluissa hän kertoi monista elämän ongelmista, parisuhteesta, ihmisten kuolemista, ystävien menettämisestä sekä joutumisesta armeijaan tekemään tehtäviä, joista osaa hän pelkäsi.

Päätöstä lähteä yrittämään itsemurhaa autolla hän kuvailee kuulusteluissa typeräksi päähänpistoksi, jossa ei osannut lainkaan ajatella, mitä muuta teosta voisi seurata. Hän kertoi suunnitelleensa kuitenkin vastaantulijan reunaan tähtäämistä, jotta vauriot muille minimoituisivat ja "mä oisin itte lentänyt siit pöpelikköön".

–Tavoitteena oli ainoastaan itteni tappaminen, hän painotti.

Autolla tehtävää itsemurhaa mies epäili helpoimmaksi tavaksi tehdä itsemurha.

Hän kertoi jälkeenpäin pohtineensa, ettei miksei jutellut kenenkään kanssa, mutta toteaa samalla, että oli vain yksinäinen.

– Ei kettään, kettään ei kiinnostanu silloin, mitä mää tein ja miten mul meni.

Huono omatunto seuraa aina

Tekonsa seurauksia hän kuulusteluissa vakuutti pitävänsä pahimpina.

– Se täs tosiaan kaikist pahinta on, et ainut kenen siit piti kärsii oli minä. Ja mää selvisin just ja just. Sit kaks ihan ulkopuolista menehtys mun takia.

Kysyttäessä huonosta omatunnosta hän kertoi uskovansa sen seuraavan häntä loppuun asti.

– Aina. Mä en pääsisi siitä ikinä...

Oikeus on määrännyt miehen mielentilatutkimukseen. Miestä syytetään kahdesta taposta, tapon yrityksestä ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Syyttäjä vaatii miehelle ehdotonta vankeutta.

Lainaukset ovat poliisin julkiseksi tulleesta esitutkintapöytäkirjasta Niiden kirjoitusasua ei ole ilmeisiä kirjoitusvirheitä lukuunottamatta ole muotoiltu. Välimerkkejä on lisätty lukemisen helpottamiseksi.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme