Mainos
Mainos

Hurjat salakuuntelunauhat terroristeiksi epäiltyjen veljesten huoneesta – ”Tiedätkö mitä haluaisin tehdä tässä maailmassa?”

Tänään julkiseksi tulleesta poliisin esitutkintapöytäkirjasta käy ilmi, että vakavista terrorismirikoksista epäiltyjen veljesten huoneeseen asennettiin tutkinnassa kuuntelulaite keskustelujen nauhoittamiseksi.

Nauhat tallensivat veljesten ja heidän seurassaan olleiden henkilöiden välisiä keskusteluja vastaanottokeskuksessa.

Keskusteluissa veljekset toisaalta puhuvat heihin kohdistuvista rikosepäilyistä, mutta myös muista ajatuksistaan.

"Polttaisin kaikki shiialaiset ja tappaisin"

Esimerkiksi poliisin kuulusteluissa toinen veljistä, jota poliisi vahvemmin epäilee terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta, kertoo pitävänsä shiia-muslimeja samanlaisina ihmisinä kuin muitakin. Yksityisessä keskustelussa ilmaistut kannat olivat kuitenkin varsin kovia.

– Tiedätkö mitä mä haluaisin tehdä tässä maailmassa? Jos se olisi minun käsissäni niin polttaisin kaikki shiialaiset ja tappaisin. Vaikka imetysikäisen vauvan, mies totesi eräässä keskustelussa huoneessaan.

Kuulusteluissa toinen veljeksistä kertoi tarkoittaneensa lauseessa vain väkivaltaisia shiiamilitantteja.

Muissa keskusteluissa veljekset muun muassa puhuvat siitä, ettei kuulusteluissa tule puhua Isistä (Daesh) koskevista asioista.

– Tule tänne, käydään poliisiasioita läpi.

– Niin?

– Jos sinulta kysytään miksi olet tullut tänne, sanot ettei sulla itselläsi ole ainakaan mitään. Ja sitten vielä yksi juttu. Älä sitten tuo esille et Daeshia etkä mitään muita (epäselvää) esiin.

– Ei, en puhu.


Toista veljistä epäillään punaiseen barettiin pukeutuneeksi mieheksi, joka Isis-terroristien propagandavideolla tappaa ainakin 11 henkilöä.

Todisteita viestinvaihdosta

Poliisi on kerännyt myös muuta näyttöä veljesten Isis-yhteyksistä. Toisen epäillyn puhelimesta on taltioitu islamia, tappamista ja Isisiä käsittelevä viestiketju. Siinä mies selkeästi riitelee siinä ilmeisesti saudiarabialaisen musliminaisen kanssa siitä, onko tappaminen hyväksyttävää islamissa ja ilmeisesti myös siitä, onko Isisin toiminta hyväksyttävää.

Mies muun muassa lausuu, että ”tappaminen on velvollisuus" ja "me emme tapa ketään paitsi ne jotka ovat häpäisseet uskontoamme". Nainen vastaa kyseenalaistaen väkivaltaisen islamin tulkinnan ja sanoo toivovansa, että mies tuomitaan puheistaan. Epäilty kieltää viestien sisällön pitävän paikkaansa.

Kertoi Isis-yhteyksistä tuntemattomalle?

Eräs todistaja taas kertoo, että veljeksistä toinen oli lähestynyt häntä Kylmäkosken vankilassa, pyytäen tältä apua tilan järjestämisessä Forssassa oleville ystävilleen. Samalla tämä kertoi kuuluvansa Isisiin ja olevansa terroristi. Todistaja oli tämän kuultuaan vankilan edustajan mukaan selvästi tolaltaan, ollen valkea ja puskien hikeä sekä vaatien päästä pois samalta osastolta.

– Hän valehtelee. En ole hänen kanssaan puhunut ulkoilussa. En ole hänen kanssaan sanaakaan puhunut. En pitänyt hänestä enkä siksi halunnut hänen kanssaan puhua vaikka hän yrittikin minun kanssaan keskustella, syytösten kohteena ollut veli vastasi väitteisiin.

Syyttäjä vaatii murhista elinkautista vankeutta tai vaihtoehtoisesti 12 vuoden vankeutta avunannosta terroristisessa tarkoituksessa tehtyihin murhiin. Irakin viranomaiset ovat pyytäneet Suomelta veljesten luovuttamista Irakiin. Heitä ei voida kuitenkaan palauttaa, koska heitä uhkaa Irakissa kuolemanrangaistus.

Irakilaismiehet ovat kiistäneet syyllisyytensä. Katso alta MTV Uutisten juttu aiheesta:

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme