Mainos

Huumeiden maahantuonnissa uusi trendi

Huumeita yritetään tuoda Suomeen nykyisin joko hyvin suurissa tai pienissä erissä.

Tullin rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen kertoo, että maahantuonnista puuttuvat nykyisin niin sanotut keskikokoiset erät.

– Tuonti on muuttunut siten, että tuodaan joko hirveän suuria tai hyvin pieniä eriä. Pieniä määriä selittävät netin kautta tilatut huumeet, sillä nettikauppa on kasvanut jyrkästi viime vuosina. Suuria eriä selittävät huumeiden kasvanut kysyntä ja sen seurauksena sellaisten ammattikuriirien kasvu, jotka tuovat kerralla hyvin isoja eriä.

Määrällisesti eniten huumeita saapuu Suomeen Helsinki-Vantaan lentoaseman lentotullissa rahti- ja postilähetyksinä sekä matkustajalauttojen mukana etenkin Helsingin satamien kautta. Viime vuosina yleistynyt huumeiden nettikauppa näkyy etenkin Helsinki-Vantaalla.

– Postissa tulee pieniä määriä kannabista sekä yhä enemmän muuntohuumeita. Määrä on noussut hirveästi.

Satamissa tulli tekee isoja takavarikkoja, joissa takavarikoitavat huumeet on pyritty tuomaan maahan auton koriin tehdyissä kätköissä. Matkustajalaivoilla huumeita tuodaan etenkin Helsingin satamien kautta, mutta tulli on tehnyt suuria takavarikkoja esimerkiksi Turussa. 

Huumeet Suomeen usein Keski-Euroopan välivarastoista

Tullin paljastamat huume-erät on usein tarkoitettu Suomen markkinoille.

Kannabista tulee Suomeen usein Saksan ja Ruotsin kautta matkustajalaivoilla. Niiden alkuperä on usein Marokossa tai Espanjassa ja ne kuljetetaan Suomeen Keski-Euroopassa olevien välivarastojen kautta. 

Amfetamiini tulee Suomeen pääosin Baltiasta tai Puolasta, jonkin verran amfetamiinia tulee myös Länsi-Euroopasta.

Viime vuosina yleistyneet muuntohuumeet tulevat Suomeen Aasiasta.

– Intiassa ja Kiinassa on paljon lääketeollisuutta, joka ei ole niin säädeltyä. Lisäksi joidenkin aineiden, jotka meillä luokitellaan muuntohuumeiksi, valmistus on lähtömaassa sallittua, rikostorjuntapäällikkö Sinkkonen kertoo.

Suomeen tulee myös jonkin verran kokaiinia, jota kuljetetaan Suomeen Etelä-Amerikasta Euroopan kautta. 

Suomi on myös huumeiden läpikulkumaa. Sinkkosen mukaan tullin paljastamat ja takavarikoimat suuret erät ovat muuttaneet osin huumeiden kulkureittejä Euroopassa. Nykyisin osa huumeista kulkee Venäjälle Suomen eteläpuolelta.

Tulli on tehnyt alkuvuonna suuria huumetakavarikkoja. Tulli takavarikoi 54 kiloa amfetamiinia Vuosaaren satamassa tammikuun lopussa. Kyseessä on suurin yksittäinen Suomessa koskaan takavarikoitu amfetamiinierä.

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot