Mainos
Mainos

Huumekuski kaahasi rajusti: Kyydissä ollut vaimo kuoli – oikeudessa erikoinen perustelu

Puolustuksen mukaan kuolemankaahailusta syytetty on tuomittu niin usein kortitta-ajoista, että omaa keskimääräisen ajotaidon.

Syyttäjä Nina Keskinen vaati vähintään kolmen vuoden ja kuuden kuukauden vankeustuomiota Helsingin Tuusulantiellä tapahtuneesta kuolonkolarista 27-vuotiaalle miehelle. Onnettomuudessa kuoli miehen kyydissä ollut oma vaimo.

Tapahtumat sattuivat 22. tammikuuta 2015. Kello oli kolme aamuyöllä ja tien pinta luminen.

27-vuotias romanimies ja hänen vaimonsa olivat piikittäneet amfetamiinia. He ja kolmas mies lähtivät kahdella autolla Paloheinästä kohti Metsälän Nestettä. Kehä I:ltä käännyttiin Tuusulantielle kohti Helsinkiä.

Autot ohittivat valkoisen pakettiauton kahta puolta. Romanimies kiihdytti oikealta ohi Ford Focuksellaan.

Perässä ajanut kertoi Focuksen menneen edellä ja pyörähtäneen Oulunkylän liittymän kohdalla ympäri neljästi katon kautta ja pitkittäin kahdesti.

Nopeutta hän ei oikeussalissa osannut arvioida. Poliisikuulustelussa hän oli puhunut 150 kilometristä tunnissa.

Kyydissä olleen vaimon kallo murtui onnettomuudessa, ja hän kuoli paikan päällä. Sen paremmin kuljettajalla kuin vaimolla ei ollut turvavyötä.

Törkeän kuolemantuottamuksen ohella miestä syytetään törkeästä liikenteen vaarantamisestä, törkeästä rattijuopumuksesta ja muutamista muista aiemmista rikoksista.

Kuljettaja vaikeni

Perässä ajanut mies kertoi, ettei kyse ollut kilvanajosta. 27-vuotias sen sijaan oli sellaisesta poliisikuulustelussa puhunut. Oikeudessa 27-vuotias käytti oikeuttaan olla vaiti.

– Hänelle on niin vaikea puhua vaimon menettämisestä, ettei halua puhua oikeudessa, miehen asianajaja Matti Nurmela totesi.

Syyttäjän mukaan kyse oli törkeästä kuolemantuottamuksesta huumeiden, kilvanajon ja ylinopeuden takia. – Mies oli sekava ja väsynyt, mutta päätti silti lähteä ajamaan, syyttäjä totesi ja viittasi erittäin korkeisiin amfetamiinipitoisuuksiin.

27-vuotias ei ole koskaan käynyt autokoulua. Hänet on tuomittu kymmeniä kertoja ajokortitta-ajosta 15-vuotiaasta alkaen. Viimeisen viiden vuoden aikana on kertynyt parikymmentä huumerattia.

Syyttäjä piti tällaista piittaamattomuutta koventamisperusteena.

Erikoinen perustelu

Puolustuksen mukaan kuolemantuottamus ei ollut törkeä.

Puolustuksen mukaan 27-vuotias on tuomittu niin monesta kortitta-ajoista, että hän varmaan omaa keskimääräisen ajotaidon. Tien pinta oli kuitenkin luminen ja auton renkaat huonot.

Puolustus vetosi myös siihen, että uhri oli omalta osaltaan vaikuttanut kuolemaansa. Vaimo oli itsekin ottanut amfetamiinia, lähtenyt huumeita ottaneen miehensä kyytiin ja jättänyt turvavyön kiinnittämättä.

Syyttäjä vaati vähintään kolmen vuoden ja kuuden kuukauden tuomiota, mutta puolustuksen mukaan vuoden - vuoden ja kuuden kuukauden tuomio olisi riittävä.

– Hän elää lopun elämäänsä tämän tapauksen kanssa. Tällainen inhimillinen rangaistus on myös huomioitava, asianajaja Nurmela totesi.

Oikeus antaa ratkaisun 4. syyskuuta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme