Mainos

Huumemies ajoi mopolla naisen kuoliaaksi suojatiellä – 10 kk vankeutta

36-vuotias mies ajoi moposkootterilla Helsingin Kampissa suojatiellä olleen 60-vuotiaan naisen yli. Ylinopeutta ajaneen ajokortittoman miehen veressä oli amfetamiinia. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen kuolemantuottamuksesta kymmeneksi kuukaudeksi vankeuteen.

Syyttäjä vaati rangaistusta törkeästä kuolemantuottamuksesta, mutta oikeus ei pitänyt tekoa törkeänä.

Tapahtuma sattui lokakuussa 2011. 36-vuotias mies oli ajanut aiemmin anastettua moposkootteria ylinopeutta pitkin Abrahaminkatua ja törmännyt Eerikinkadun risteyksen jälkeisellä suojatiellä katua ylittäneeseen 60-vuotiaaseen naiseen. Tämä löi päänsä katuun ja kuoli kaksi päivää myöhemmin.

Tekoaikaan satoi rankasti, oli ruuhkaa ja viereisellä kaistalla ennen suojatietä seisoi taksi. 36-vuotias oli vapautunut vankilasta hieman ennen yliajoa.

Syyttäjä vaati rangaistusta törkeästä kuolemantuottamuksesta, mutta oikeus totesi teon pelkäksi kuolemantuottamukseksi.

Ei törkeä kuolemantuottamus

Oikeus katsoi, että arvioitu 40 km/h keskusta-alueella ei ole poikkeuksellisen suuri. Vastaaja ajoi omaa kaistaansa ja ylitti risteyksen asianmukaisesti. Oikeuden mukaan sateen aiheuttama huono näkyvyys korosti huolellisuusvelvoitetta, mutta on otettava huomioon tapahtumaolosuhteita arvioitaessa.

- Vastaajan verestä on löytynyt ajon jälkeen huumausaineita. Laboratoriolausunnosta ei kuitenkaan ilmene, että huumausaineet olisivat millään tavoin vaikuttaneet vastaajan havaintokykyyn tai hänen kykyynsä kuljettaa ajoneuvoa, oikeus totesi.

- Päihdetutkimuslomakkeesta sen sijaan käy nimenomaisesti ilmi, että vastaajalla ei ole todettu mitään toimintahäiriöitä ja oikeuslääkärin havainnot hänen käytöksestään ovat olleet kaikilta osin normaaleja.

- Muun selvityksen  puuttuessa käräjäoikeus toteaa, että huumausaineen vaikutus ajokykyyn on jäänyt selvittämättä.

Oikeus ei pitänyt kuolemantuottamusta kokonaisuutena törkeänä.

Törkeästä kuolemantuottamuksesta annettava rangaistus olisi tietysti ollut kovempi. Tavallisen kuolemantuottamuksen maksimi on kaksi vuotta ja törkeän kuusi vuotta.

Rangaistus

Vastaaja oli toivonut ehdollista, koska hän oli vapautunut marraskuussa 2013 vankilasta ja suorittanut maaliskuussa 2014 ajokortin.

36-vuotias oli tuomittu 2008-2011 kaikkiaan kahdeksan kertaa rattijuopumuksesta. Hänet oli myös tuomittu aiemmin useista rikoksista ehdottomiin vankeusrangaistuksiin, joiden takia tämä tuomio ei oikeuden mukaan voinut olla ehdollinen. Jotkut rikokset olivat tapahtuneet vuonna 2011 sattuneen yliajon jälkeen ja hänet oli jo myös tuomittu niistä, joten ne vaikuttivat tähän rangaistukseen alentavasti.

Mies toivoi, ettei ajokieltoa tulisi, koska ajo-oikeus oli miehen mukaan välttämätön uuden työpaikan takia. Käräjäoikeus kuitenkin langetti ajokieltoa vuoden verran

Vastaaja tuomittin myös siitä, että hänellä oli kotonaan 309 grammaa dynamiittia sekä kannabiksen kasvattamisesta. Nämä teot oli tehty 2008.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot