Mainos
Mainos

Huumepoliisi avaa poliisin ongelmia: "Epäluottamusta, vihaa ja kiusaamista"

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella työskentelevä kokenut huumepoliisi syyttää keskusrikospoliisin (KRP) pääosaston tiettyä ryhmää jopa kiusaamisesta.

– KRP:n pääosaston tietyn ryhmän toiminnassa on henkisen koulukiusaamisen merkkejä. Tästä kärsivät ihmiset myös KRP:n sisällä, huumepoliisi sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

20 vuotta huumetutkintaa tehnyt poliisimies antoi MTV Uutisille laajan haastattelun, jossa hän valottaa ensimmäistä kertaa tarkasti poliisin sisällä vellovia vakavan rikollisuuden tutkintaa haittaavia yhteistyöongelmia.

Huumepoliisi ei ammattinsa takia tässä haastattelussa esiinny nimellä eikä kasvoilla. Mikäli ylin poliisijohto haluaa, MTV Uutiset saa haastateltavan luvalla kertoa hänen nimensä viranomaisille mahdollisia selvityksiä varten. 

Huumepoliisin mukaan ongelmat on poliisihallinnon sisällä vuosikausia lakaistu maton alle tai niitä on vähätelty julkisuudessa.

– Vakavin yhteistyön ongelma on epäluottamus. Et voi yhtään luottaa siihen, että toinen osapuoli tekee kuten on sovittu. Tätä toimintakulttuuria on jatkunut vuosia ja vuosia. Syvän epäluottamuksen takia yhteistyö KRP:n pääosaston tietyn ryhmän kanssa on mahdotonta, huumepoliisi sanoo.

Huumepoliisin mukaan ongelmat tulisi korjata heti eikä odottaa esimerkiksi Helsingin huumepoliisin päällikköön Jari Aarnioon kohdistuvan rikostutkintaprosessin lopullista päätöstä. Siihen voi mennä vuosia.

Huumepoliisin mukaan ongelmissa ei myöskään ole kyse vain KRP:n ja Helsingin huumepoliisin tiettyjen ihmisten tulehtuneista väleistä vaan paljon laajemmasta ja vakavammasta ongelmasta.

– KRP:ssä on isoviha Aarniota ja Helsingin huumepoliisia kohtaan. Pikkuviha KRP:ssä on niitä kohtaan, jotka ovat tehneet yhteistyötä Helsingin kanssa. Nämä ihmiset ja tutkintaryhmät KRP on luokitellut RHU-positiivisiksi, huumepoliisi kertoo MTV Uutisille.

RHU tarkoittaa Helsingin huumepoliisia.

RHU-positiiviseksi leimaaminen on johtanut siihen, että osa huumepoliiseista on poistettu poliisin sisäisistä tiedonvälitysryhmistä. Huumepoliisin mukaan KRP on muun muassa lisääntyneen määräysvallan myötä ”kyykyttänyt” muita poliisiyksiköitä eri puolilla Suomea. KRP:n pääosastolta on soitettu maakuntiin ja väitetty paikallispoliisien vieneen KRP:n juttuja.

– KRP:hen on pesiytynyt toimintakulttuuri, jossa päällimmäiseksi nousee omien pisteiden ja oman kunnian kerääminen muiden kaivamista ja tutkimista jutuista. KRP:n pääosaston tietyn ryhmän toiminnassa on henkisen koulukiusaamisen merkkejä, huumepoliisi sanoo MTV Uutisille.

MTV uutisten tietojen mukaan myös tullin ja KRP:n pääosaston tietyn ryhmän välillä on ollut merkittäviä yhteistyöongelmia.

– Poliisiylijohdon mukaan poliisien eri organisaatiot eivät riitele. Tosiasia kuitenkin on, että merkittävät yhteistyön ongelmat koskevat kolminumeroista lukua poliiseja ympäri Suomea, huumepoliisi sanoo MTV Uutisille.

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme