Mainos

Huumepoliisin syyte Aarnio-urkinnasta nurin

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Helsingin huumepoliisissa työskentelevän miehen syytteen Aarnio-tietojen urkintayrityksestä.

Syytteen mukaan huumepoliisi oli etsinyt helmikuussa 2014 Jari Aarnion tutkintaan liittyviä tietoja poliisirekisteristä, vaikka ei Helsingin huumepoliisissa työskentelevänä tietenkään kuulunut Aarnio-tutkintaryhmään.

41-vuotias vanhempi konstaapeli ei ollut saanut etsimäänsä rikosilmoitusta avattua, koska se oli salattu.

Syyttäjän mukaan kyse oli virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Huumepoliisi myönsi tehneensä haun järjestelmään, mutta kiisti rikoksen. Hänen mukaansa kyse oli kuulusteluun valmistautumisesta.

Huumepoliisi perusteli asiaa sillä, että krp:n kuulustelu oli virkatehtävä, eikä hän olisi joutunut kuulusteluun ilman virkaansa. Hän kertoi etsineensä taustatietoja kuulustelua varten, lähinnä sitä olisiko kyse joistain tietyistä rikostutkinnoista, joissa hän oli ollut mukana.

Oikeus: "Vähäinen teko"

Käräjäoikeus uskoi huumepoliisia siinä, että taustalla ei ollut uteliaisuus, vaan valmistautuminen kuulusteluun.

Jutun ydinkysymys oli se, oliko huumepoliisilla oikeus käyttää poliisirekistereitä kuulusteluun valmistautumista varten.

Käräjäoikeus päätyi siihen, että tällaista oikeutta ei ollut. Poliisin olisi pitänyt yrittää selvittää kuulustelun syy muin keinoin.

Tarkkoja ohjeita rekisterin käytöstä ei tällaisessa tilanteessa ole, oikeus totesi. - Yleisenä lähtökohtana on kuitenkin pidettävä, että rekisterin käytön on liityttävä poliisimiehen konkreettisiin virkatyötehtäviin.

Käräjäoikeus arvioi vanhemman konstaapelin toiminnan puutteelliseksi. Se katsottiin kokonaisuutena arvostellen kuitenkin vähäiseksi, koska yrityksestä ei aiheutunut vahinkoa kenellekään. Myöskään Aarnio-tutkinta ei vaikeutunut.

Kun kyse oli yksittäisestä teosta, oikeus hylkäsi syytteen. 

Huumepoliisia kuultiin Aarnio-oikeudenkäynnissä todistajana joulukuun 2015 alussa. Tuolloin hän kertoi tietolähdetoiminnasta sermin takaa. Osin käsittely oli salainen.Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot