Mainos
Mainos

Huumepoliisin tietolähde oikeudessa: ”Stadin kanssa oli timantinkovaa vatkausta”

- Sä voit olla poliisin kanssa tekemisissä vain jos haetaan väkisin kotoa raudoissa. Kaikki muu on hämärätoimintaa, josta voi joutua hengenvaaraan, pitkää vankeusrangaistusta istuva vanki kertoi.

Helsingin käräjäoikeudessa jatkui Aarnio-vyyhdin käsittely 64:tä päivää. Salissa on kuultu Raine Sievälää, joka avoimesti kertoi toimineensa huumepoliisin tietolähteenä. 

Hän kiisti huumetekemiset ja syyttäjien kuvaaman roolin Jari Aarnion apurina. Sievälän mukaan kyse oli tietolähdetoiminnasta, jossa hän välitti tietoa alamaailmasta poliisille.

Sievälä kuvasi toimintaansa oikeussalissa varsin avoimesti.

- Stadin myrkyt olivat kuin sosiaalitoimisto ja psykologi.

- Olen kertonut jotain tietoa ja välillä on pyydetty, jos saisin hankittua tietoja.

Sievälän mukaan hän ei pitänyt yhteyttä Aarnioon, vaan jutussa niinkään syytettynä olevaan Aarnion alaiseen. Aarnioon hän oli ollut yhteydessä vasta vankilasta vuonna 2012.

Aiemmin yhteyttä pidettiin kolikkopuhelimilla, mutta kun ne poistuivat lopullisesti rautatieasemalta ja sairaaloistakin, niin oli pakko siirtyä kännyköihin. Tekstiviesteissä käytettiin suomea, englantia, ruotsia, latinaa ja välillä musiikkitermejä.

Toisinaan poliisit pudottivat postilaatikosta lappuja.

Raine Sievälä

57-vuotias Raine Sievälä (ent. Tienhaara) on pitkän linjan rikollinen ja Raimo ”TeeHoo” Tienhaaran pikkuveli.

Sittemmin veljesten välit ovat menneet poikki. TeeHoota on luonnehdittu Suomen pelätyimmäksi rikolliseksi.

Sievälä tuomittiin vankilaan ensimmäisen kerran jo 1970-luvulla. Vuosituhannen vaihteeseen mennessä hän oli istunut linnassa parikymmentä vuotta. Sievälä esimerkiksi tuomittiin 1990-luvun alussa amfetamiinijutussa 10 vuodeksi vankeuteen.

Tynnyrijutussa 2012 Sievälä tuomittiin 12 v 2 kk vankeusrangaistukseen. Syyttäjien käsityksen mukaan hän toimi Aarnion apurina. Aarnio ja Sievälä ovat tästä jyrkästi eri mieltä.

Raimo Tienhaaran tuorein tuomio on vuodelta 2012. Hän sai Pihlajamäen hasisjutussa 11 v 6 kk. Raimo Tienhaaraa epäiltiin aikanaan Helsingin poliisitalon räjäytyksestä, mutta näyttöä ei löytynyt.

Nimiä hän ei halunnut sanoa. - Kaikki joutuu käsittämättömään liemeen, kun mainitsee nimen.

”Tämä on ihan sairasta”

- Nyt tätä käsitellään täällä koko maailman kuullen. Tämä on ihan sairasta.

Sievälä kertoi, että välillä sovittiin automaattitällejä Tikkurilan jäähallin kupeeseen.

Automaattitällit tarkoittivat esimerkiksi sitä, että tapaamiselle oli sovittu tietty päivä, mutta jos hän ei päässyt paikalle, niin tapaaminen siirtyi päivällä tai kahdella eteenpäin.

- Tietolähdetoiminassa tärkeämpää oli kuunnella kuin kysellä.

- Stadin kanssa oli timantinkovaa vatkausta, mutta jouduin hengenvaaraan tämän jutun tutkinnanjohtajan tiedottamisen takia. Tutkinnanjohtaja tiedotti niin, että siitä heti älyttiin että minulla on jotain tekemistä tämän kanssa.

Sievälä kertoi, että hänen pitää asua lisko-osastolla. Hän on yksin kopissa 18-22 tuntia vuorokaudesta.

”Tuomittiin syyttömänä”

Sievälä tuomittiin tynnyrijutussa yli 12 vuoden vankeusrangaistukseen. Tuomion mukaan hän oli vastaanottamassa kahta tynnyrilähetystä Loviisan Isnäsissä.

Sievälän käsitys on se, että hän toimi 2011 poliisin tiedottajana ja piti yhteyttä huumepoliisiin. Pasilan miehen puhelinten takia hänet kuitenkin linkattiin tynnyrijuttuun, johon nivoutui myös väärä tunnistus. Sievälä tuomittiin käsityksensä mukaan syyttömänä.

Sievälän mukaan on käsittämätöntä, että tieto huumepoliisin operaatiopuhelimista salattiin alkuperäisestä tynnyrijutusta, vaikka krp siitä tiesi.

- Nyt te väitätte, että Aarnio on pomo, mutta silloin meidät tuomittiin päätekijöinä. Kumpaa mieltä te nyt olette? Sievälä kysyi syyttäjiltä.

Syyttäjä Antti Sundberg kuittasi asian toteamalla: - Jos mä nyt esitän tässä kysymykset.

Miksi ette kertoneet?

Syyttäjät ihmettelivät miksei hän kertonut asioista tynnyrijutussa.

- Ai, että mä olisin kertonut olevani tietolähdetoiminnassa poliisin kanssa? Tarvitseeko edes kysyä tuollaista?

Mieluummin otatte 12 vuoden tuomion kuin kerroitte miten asiat olivat?

- Suosittelisin, että menisitte syyttömänä vankilaan ja vielä joutuisitte hengenvaaraan syyttömänä, niin silloin teidän ei tarvitsisi esittää tyhmää kysymystä.

Tarjottiinko teille alibia Helsingin poliisista vuonna 2012?

- Minulle ei tarjottu, mutta krp:lle sanottiin niin.

Salissa käytiin laajasti läpi teletietoja Sievälän ja Pasilan miehen yhteyksistä. Sievälän mukaan ne liittyivät tiedottajatoimintaan, eikä Pasilan miestä ole ollut olemassa. Kyse oli yhteydenpidosta huumepoliisiin.

Sievälältä kysyttiin myös sellitoverin puheista. Tuoreessa kuulusteluissa yksi lyhytaikainen sellitoveri kertoi Sievälän puhuneen Jokelan vankilassa ”isännästä”. Sellitoverin mukaan hänelle oli valjennut Aarnion kiinnioton jälkeen, että Aarnio oli tämä isäntä.

- Tuo on täyttä soopaa, Sievälä sanoi ja kuvasi entistä sellitoveriaan julkisuudenkipeäksi.


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme