Mainos
Mainos

Ihmiskaupan uhri kertoi hovioikeudelle: Näin nettitapaamisesta syntyi vuosien painajainen

18-vuotiaana vapautensa menettänyt nainen kertoi karmivista kokemuksistaan hovioikeuden käsittelyssä. 

Kaikki alkoi vappuna 2010 Helsingissä. Nainen oli juuri muuttanut omaan asuntoon ja täyttänyt 18 vuotta. Naisella oli todettu oppimisvaikeuksia ja ADHD.

Hän tutustui netissä naiseen, joka oli kertonut tytölle 27-vuotiaasta serkustaan Leifistä. Ensin nainen puhui Leifin kanssa pari kertaa puhelimessa, sen jälkeen he tapasivat Helsingissä.

Nainen ei tiennyt, että todellisuudessa Leif oli hänen uuden tuttavansa isä. Hänellä oli ollut nuoresta lähtien ongelmana se, että hän luottaa liian helposti ihmisiin. Hän ei ollut osannut epäillä kaksikon tarkoitusperiä.

Kaksikko kutsui naisen viettämään kesää kanssaan Tampereelle. 18-vuotias suostui, sillä hän oli yksinäinen ja halusi uusia ystäviä. 

Uhkailu alkoi ensimmäisenä kesänä

Tampereella poliisit olivat tulleet kaksikon asunnolle 18-vuotiaan vanhempien pyynnöstä.

Tuolloin uhri ei ollut kuitenkaan vielä kokenut uhkauksia tai muutakaan ikävää, joten hän oli kieltäytynyt lähtemästä. Lisäksi hän oli ollut hieman humalassa.

Poliisien käynnin jälkeen Leif oli muuttunut kuin toiseksi ihmiseksi, ilmenee tänään annetusta tuomiosta.

”Tämä oli muuttunut pelottavan oloiseksi, huutanut ja laittanut vyötäisilleen asevyön. *** *** oli pian tapahtumien jälkeen halunnut lähteä kotiinsa, mutta Grönfors oli ilmoittanut, ettei *** *** saisi lähteä. Grönfors oli myös sanonut, että *** *** pidettäisiin romanien keskuudessa huorana, jos hän lähtisi.”

Myöhemmin mies oli uskotellut, että vanhemmat olisivat vain tyytyväisiä, kun nainen oli lähtenyt, sillä tämä oli tuottanut heille niin paljon harmia.

Seurassa aina joku

Joukkio lähti pian Tampereelta. Uhrin mukaan he muuttivat usein. Talouteen kuului kolmikon lisäksi muitakin perheenjäseniä. 

”*** *** elämä oli pikkuhiljaa muuttunut sellaiseksi, että hän ei ollut saanut liikkua vapaasti, vaan hänen seurassaan oli aina ollut joku. Hän oli ylipäätään poistunut kotoaan vain neuvolaan tai harvoin kävelylle tai kauppaan, mutta ei koskaan yksin. Jos hän oli yrittänyt lähteä, Grönfors oli suuttunut ja lyönyt ja kysynyt, oliko *** *** lupa lähteä.”

Talouteen kuuluvat lapsetkin olivat uhrin kertoman mukaan opetettu siihen, että naista piti vahtia.

Hän kertoi oikeudelle yrittäneensä karata useasti. Joka kerta karkaamisyritykset olivat päättyneet väkivaltaan.

”Karkausyritysten jälkeen Grönfors oli lyönyt häntä. *** *** yritettyä itsemurhaa Grönfors oli lyönyt tätä ratsupiiska tai sähköjohdolla joka puolelle kehoa niin, että *** *** kädet ja jalat olivat olleet lyömisen jälkeen vereslihalla. Lyömistä oli kestänyt kauan ja Grönfors oli sanonut, että tästä lähtien *** *** saisi selkäänsä joka päivä.

Seuraavana päivänä mies oli kuitenkin pyytänyt anteeksi, vienyt uhrin kauppaan ja ostanut tälle jotakin. 

Uhkaukset kohdistuivat perheenjäseniin

Pahoinpitelyä tapahtui muulloinkin kuin karkausyritysten yhteydessä. Grönfors oli muun muassa lyönyt heti, jos nainen ei ollut vastannut Grönforsille.

Myös uhkailua oli ollut paljon. Uhkaukset kohdistuivat usein uhrin perheenjäseniin.

Melko pian vangitsemisen jälkeen mies vei naisen neuvolaan, jotta tältä poistettaisiin ehkäisy. Hän synnytti vangitsijoilleen neljä lasta. Naista pahoinpideltiin usein lastensa nähden.

"*** *** on kertonut rakastavansa lapsiaan ja pitävänsä muutenkin lapsista. Hän ei olisi kuitenkaan vallinneissa olosuhteissa halunnut hankkia lapsia Grönforsin kanssa."

Lapsista vanhin on yhä kateissa.

Vartioitiin jopa synnytyssalissa

Hovioikeus kuuli todistajana myös hoitajaa, joka oli töissä samassa synnytyssairaalassa, jossa nainen synnytti yhden lapsistaan vuonna 2012. Uhri kirjautui sairaalaan nimellä Jasmin Mäntylä. Lapsen isäksi esittäytynyt mies oli vaatimassa äitiä kotiin heti synnytyksen jälkeen.

"Vauvan syntymä ei ollut tässä tapauksessa iloinen perhetapahtuma kuten yleensä, vaan tilanteeseen oli liittynyt jonkinlaista aggressiivisuutta. Jasminin huoneessa oli aina paikalla joko isä tai kaksi noin Jasminin ikäistä naista, eikä Jasminin kanssa ollut ollut mahdollista keskustella kahden kesken. Mainitut henkilöt olivat istuneet oven suussa Jasminin maatessa yksin eri puolella huonetta sikiöasennossa."

Hoitajalle oli tullut tunne, että nainen oli jätetty yksin. Hoitajan mukaan sikiöasento kertoo ahdistuksesta, tuskasta ja henkisestä pahoinvoinnista. Nainen oli ollut hento, hiljainen ja aran oloinen, eikä hän ollut spontaanisti puhunut mitään.

Nainen oli kaksikon vankina vuosina 2010-2014. Vankeus päättyi, kun neuvolassa huomattiin ettei kaikki ole kunnossa ja perheestä tehtiin lastensuojeluilmoitus.

Turun hovioikeus korotti tänään kaksikon vankeustuomioita törkeästä ihmiskaupasta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme