Mainos
Mainos

Ihmiskaupan uhri raataa yhä useammin pakkotyössä

Suomessa saatiin viime vuonna auttamisjärjestelmän piiriin puolensataa ihmiskaupan uhria. Yhä useampi heistä oli joutunut hyväksikäytetyksi työssä, kertoo Maahanmuuttovirasto.  

Tavallisesti uhrit työskentelivät Suomessa ravintola-alalla ja maataloudessa. Seitsemän ihmistä oli kuitenkin työskennellyt vasten tahtoaan kotiapulaisena joko ulkomailla tai Suomessa.  

Viime vuonna löydetyistä uhreista yli 60:tä prosenttia oli hyväksikäytetty nimenomaan Suomessa eikä muissa maissa. Suomessa hyväksikäytettyjen osuus nousi edellisvuodesta, jolloin heitä oli runsaat 40 prosenttia. Tiedot selviävät ihmiskaupan auttamisjärjestelmän raportista.  

– Suomessa aletaan tunnistaa yhä paremmin myös suomalaisia ihmiskaupan uhreja. On havahduttu siihen, että ihmiskauppaa voi tapahtua myös Suomessa ja myös suomalaisille, kertoo tarkastaja Terhi Tafari Maahanmuuttoviraston tiedotteessa.  

Uhreja eniten Nigeriasta

Työperäisen ihmiskaupan osuus nousi verrattuna seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Pakkotyötä tehneitä on viime vuonna löydetyistä uhreista yli puolet ja seksuaalisesti hyväksikäytettyjä kolmannes. Jos myös aiempina vuosina löydetyt uhrit otetaan huomioon, seksuaalisesti hyväksikäytettyjen osuus on reilusti yli puolet. 

Ihmiskaupan uhreista suurin kansalaisuusryhmä ovat nigerialaiset, mutta heti toisena tulivat suomalaiset. Nigerialaiset ovat tyypillisesti joutuneet seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi jossain muussa EU-valtiossa kuin Suomessa.  

Ihmiskaupan uhreja varten perustettiin tasan 10 vuotta sitten kansallinen auttamisjärjestelmä, joka toimii Joutsenon vastaanottokeskuksessa. Uhreille voidaan tarjota majoituksen lisäksi muun muassa neuvontaa, sosiaali-, terveys- ja tulkkipalveluita, raha-apua sekä tukea vapaaehtoiseen kotiinpaluuseen. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme