Mainos
Mainos

Ihmiskaupparaportti: Ulkomaalaisia riistetään järjestelmällisesti Suomessa

Työperäinen ihmiskauppa on osa ravintola- ja siivousalan harmaata taloutta myös Suomessa, toteaa Euroopan Kriminaalipolitiikan Instituutin HEUNI:n raportti.

Raportin mukaan Itämeren maissa kuten Suomessa esiintyy ulkomaisen työvoiman järjestelmällistä hyväksikäyttöä. Hyväksikäyttöön syyllistyvien työnantajien motiivina on yleensä voiton maksimointi.

Suomessa ulkomaalaiset työntekijät valittavat harvoin epäkohdista, koska he eivät tiedä, mistä apua saisi.

Ravintola-alalla hyväksikäyttö on usein kytköksissä pimeään myyntiin ja pimeän työvoiman käyttöön. Siivousalalla alihintaiset tarjoukset sekä alihankintaketjutus lisäävät hyväksikäytön riskiä.

– Ulkomaalaiset työntekijät eivät tunne oikeuksiaan suomalaisessa työelämässä, tutkija Anniina Jokinen sanoo.

Raportissa ehdotetaan, että velvollisuuksiaan rikkovalle työnantajalle pitäisi määrätä entistä kovempia rangaistuksia.

Tutkimuksen aineistona käytettiin muun muassa asiantuntijoiden ja työntekijöiden haastatteluja sekä tuomioistuinratkaisuja ja esitutkintapöytäkirjoja.

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot