Mainos
Mainos

Janitskin luovutetaan sittenkin Andorrasta Suomeen vastaamaan rikosepäilyihin

Andorrassa Suomen viranomaisia pakoillut MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin luovutetaan Suomeen, vahvistaa oikeusministeriö.

Video: Janitskin vangittiin Suomessa poissaolevana ensi kertaa jo syksyllä 2016.

Suomen viranomaiset olivat antaneet Janitskinista eurooppalaisen pidätysmääräyksen, koska Janitskinia epäillään Suomessa kymmenistä rikoksesta. Epäilyt liittyvät MV-julkaisuun, jonka Janitskin on ilmoittanut itse jättäneensä.

Asiasta ensimmäisenä kertoneen Iltalehden tietojen mukaan Andorran oikeus päätti asiasta keskiviikkona.

Iltalehden mukaan kyseessä oli jo kolmas kerta, kun Andorran oikeus pui Janitskin luovuttamista. Lokakuussa luovutuspäätöstä lykättiin, kun Suomen esittämässä pyynnössä oli muotovirheitä.

Joulukuussa Andorran oikeus päätti olla luovuttamatta Janitskinia Suomeen, mutta syyttäjä valitti päätöksestä. Oikeuden päätöksen takana oli jälleen Suomen luovutuspyyntö, josta oikeuden mukaan puuttui viittauksia suomalaisiin lakipykäliin, joiden mukaan Janitskinia epäillään Suomessa rikoksista.

Janitskin on vangittu Suomessa jo viime syksynä poissaolevana muun muassa törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Häntä epäillään poliisin mukaan kymmenistä rikoksista, jotka liittyvät hänen pyörittämäänsä MV-julkaisuun.

Interpol otti Janitskinin kiinni Andorrassa elokuussa Suomen viranomaisten pyynnöstä. Janitskin on odottanut päätöstä ensin vangittuna ja myöhemmin kotiarestissa siitä lähtien.

Useita rikosnimikkeitä

STT kertoo, että Janitskinia epäillään muun muassa tekijänoikeusrikoksista, laittomasta uhkauksesta, törkeästä kunnianloukkauksesta, useista kunnianloukkauksista, törkeästä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä, salassapitorikoksesta, rahapelirikoksesta ja rahankeräysrikoksesta.

Epäilyt liittyvät pääosin MV-julkaisuun. Epäillyt tekijänoikeusrikkomukset liittyvät muun muassa siihen, että MV-sivuston epäillään julkaisseen tiedotusvälineiden tekijänoikeuksien alaista materiaalia luvatta.

Kunnianloukkausrikoksissa on Helsingin poliisin rikostarkastaja Harri Saaristolan mukaan kyse herjaavan tiedon julkaisemisesta. Poliisi epäilee, että Janitskin on myös kerännyt rahaa ilman rahankeräyslupaa ja että MV-sivustolla on mainostettu rahapelejä, joita Suomessa ei saa mainostaa.

Osa rikosepäilyistä liittyy Saaristolan mukaan jo toimintansa lopettaneeseen Über Uutiset -sivustoon.

Koska poliisin esitutkinta on käytännössä jo Janitskinin kuulustelua vaille valmis, Saaristola arvioi, että juttu etenee kohtalaisen nopeasti syyttäjälle. 

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot