Mainos
Mainos

Imatran kolmoismurhan uhrien omaiset murtuivat kyyneliin kuunnellessaan syytteitä – Syyttäjä: Teot tehtiin erittäin raa'alla tavalla

Imatran ampumistapauksessa kuolleiden kolmen naisen omaisille syytteiden kuuleminen Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa oli silminnähden vaikeaa ja järkyttävää.

Osa uhrien omaisista puhkesi kyyneliin heti, kun syyttäjä Asser Kuosmanen alkoi lukea kolmea murhasyytettä Jori Juhani Lasoselle, 24.

Lasonen itse kuunteli syytteet täysin rauhallisena eteenpäin katsoen.

Muutamat omaiset sen sijaan peittelivät korviaan ja itkivät kuullessaan teon yksityiskohtia.

Syyttäjän mukaan kolme murhaa tehtiin erityisen raa’alla ja julmalla tavalla.

– Uhrit eivät ole omalla käytöksellään antaneet aihetta väkivaltaiseen hyökkäykseen. Naiset seisoivat pahaa-aavistamattomina muutaman metrin päässä Lasosesta kävelykadulla, Kuosmanen kertoi.

Ampui uhreja päähän ja kylkiin

Ampumisessa kuoli Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Wilén-Jäppinen ja kaksi paikallislehti Uutisvuoksen toimittajaa, Anne Vihavainen ja Katri Ikävalko.

Syytteen mukaan Lasonen ampui Ikävalkoa päähän niin, että luoti lävisti naisen kallon. Vihavaista Lasonen ampui metsästyskiväärillä vasempaan rintaan ja vasempaan kylkeen. Luoti osui myös Vihavaisen oikeaan käteen. Ikävalkon päähän osunut luoti osui myös Vihavaista kasvoihin.

Viimeistä uhria Wilén-Jäppistä Lasonen ampui oikeaan kylkeen. Lisäksi Vihavaisen rintaan osunut luoti osui edelleen Jäppisen kylkeen.

Uhrit kuolivat lähes heti tapahtumapaikalle.

Syyttäjän mukaan Lasonen toimi vakaasti harkiten ja teossa lukuisat ihmiset olivat alttiita saamaan osuman luodista.

Stressiä, uupumusta, ahdistusta

Omaisten avustajat kertoivat, että teosta on aiheutunut uhrien omaisille paljon kärsimystä, masennusta ja unettomuutta. Osa on kärsinyt traumaperäisestä stressihäiriöstä.

Osa omaisista on tarvinnut terapiaa ja tarvitsee sitä edelleen. Lisäksi useat heistä ovat olleet tai ovat edelleen sairauslomalla.

Uhreilta jäi myös alaikäisiä lapsia. Yksi omaisten asianajajista kertoi esimerkiksi Ikävalkon aviopuolison jääneen yksin parin kolmen alaikäisen lapsen kanssa.

– Tapauksesta on aiheutunut stressiä, uupumusta ja ahdistusta. Puolison sairausloma alkoi heti teon jälkeen ja se jatkuu edelleen, avustaja kertoi oikeudelle.

Lasonen kuunteli sekä syytteen että asianomistajien vaatimukset täysin rauhallisena ja ilmeettömänä. Välillä hän vain vilkaisi omaisiin päin.

Lasonen myöntää tappaneensa uhrit, mutta kiistää syyllistyneensä murhiin. Lasosen mukaan teot eivät tapahtuneet vakaasti harkiten tai erityisen raa'alla ja julmalla tavalla.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme