Mainos
Mainos

Imatran murhista syytetty ampui uhrit isänsä metsästyskiväärillä – Syyttäjä: Ase oli erittäin tehokas

Kolmen ihmisen kuolemaan johtanut ampuminen tapahtui Imatran keskustassa viime joulukuun 3.-4. päivän välisenä yönä.

Syyttäjän mukaan Jori Lasonen oli oleskellut lauantai-illan 3. joulukuuta vanhempiensa talossa itsekseen. Myöhään illalla Lasonen otti autotallissa sijaitsevasta asekaapista isänsä omistaman metsästyskiväärin ja latasi sen viidellä patruunalla.

Lasonen laittoi aseen henkilöautonsa takakonttiin ja lähti kohti Imatrankosken keskustaa. Lasonen saapui ravintola Vuoksenvahdin edustalle ennen puoltayötä.

Luoti lävisti kolme kohdetta

Ampumisessa kuolivat Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Wilén-Jäppinen ja kaksi paikallislehti Uutisvuoksen toimittajaa, Anne Vihavainen ja Katri Ikävalko.

Naiset olivat poistuneet ravintola Vuoksenvahdista lauantai-iltana juuri ennen kuin Lasonen tuli paikalle. He jäivät seisoskelemaan ja juttelemaan ravintolan edustalle oven eteen.

Kävelykadulle ajanut Lasonen nousi autosta, otti ladatun kiväärin auton takakontista ja tähtäsi ensimmäisenä selin olleeseen Ikävalkoon. Laukaus lävisti Ikävalkon pään ja surmasi hänet välittömästi.

Ikävalkon pään lävistettyään luoti osui Vihavaisen kasvoihin vasempaan poskeen. Lasonen latasi kiväärin ja ampui toisen laukauksen. Se osui Vihavaisen vasempaan rintaan tai kyljen alueelle.

Luoti lävisti Vihavaisen kehon ja oikean käden ja osui edelleen Wilén-Jäppisen kylkeen.

– Laukaus ilmentää sitä, että kivääri on ollut varsin tehokas. Se on lävistänyt kolme eri kohdetta, syyttäjä Asser Kuosmanen kertoo.

Vihavainen ja Wilén-Jäppinen kaatuivat laukauksen seurauksena maahan. Lasosen ampuma kolmas laukaus osui maahan.

Neljäs laukaus osui Wilén-Jäppisen oikeaan kylkeen. Wilén-Jäppinen kuoli välittömästi.

Lasonen ampui vielä viidennen laukauksen ja osui Vihavaisen vasempaan kylkeen. Vihavainen kuoli viimeistään tämän toisen laukauksen kohdalla.

Tämän jälkeen Lasonen tähtäili hetken kadulle kiväärillään, jonka jälkeen hän laittoi kiväärin takakonttiin ja jäi seisomaan autonsa viereen.

Olisi ollut aikaa perääntyä

Ensimmäiset poliisipartiot saapuivat paikalle nopeasti ja ottivat Lasosen kiinni. Hän ei vastustanut kiinniottoa.

– Tämä menettely on ollut erityisen raakaa ja julmaa. Hän on kohdistanut tekonsa pienikokoisiin ja puolustuskyvyttömiin naisiin, jotka eivät mitenkään käytöksellään antaneet aihetta väkivaltaiseen hyökkäykseen, Kuosmanen sanoo.

Syyttäjän mukaan tekoa pahentaa se, että se tehtiin yleisellä paikalla, jolloin se aiheutti myös yleistä vaaraa.

Syyttäjä huomautti myös, että Lasonen teki tekonsa vakaasti harkiten, koska hänellä olisi ollut paljon aikaa perääntyä.

– Lasosen ajomatka kotoa Imatran keskustaan kestää noin kahdeksan minuuttia. Hän olisi voinut monta kertaa matkan aikana tai sitä ennen tulla toisiin ajatuksiin.

Lasonen ei itse halua lainkaan tulla kuulluksi oikeudessa.

Oikeus käsittelee muun muassa lääkärinlausuntoja, tiettyjä valokuvia, ruumiinavauspöytäkirjoja ja Lasoselle tehdyn mielentilatutkimuksen tuloksia suljetuin ovin.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme