Mainos
Mainos

Esitutkinta paljastaa järkyttäviä asioita: Marlenen isä manipuloi myös viranomaisia

Oulun insestitapauksen esitutkinta-aineiston perusteella Marlenen kaltoinkohtelu olisi voinut paljastua paljon aikaisemmin.

Psykiatrian erikoislääkäri Virpi Leppänen arvioi poliisille tekemässään lausunnossa, että Marlenen isällä oli kyky manipuloida myös viranomaisia.

– Hän piti huolen siitä, että Marlene ei pitkiä aikoja pystynyt kahden kesken viranomaisten kanssa keskustelemaankaan, psykiatrian erikoislääkäri toteaa esitutkinta-aineistoon liitetyssä lausunnossa.

Isä oli mukana raskaudenkeskeytyksissä ja halusi varmistaa, ettei Marlene puhu isän kannalta epäsuotuisia asioita. Raskauksista kerrottiin aina sama tarina, jossa seksiä on harrastettu alaikäisen pojan kanssa. Isä ei halunnut tehdä lastensuojeluilmoituksia.

Seksuaaliväritteiset puheet ja aggressiivinen käytös lapsena kertovat vaikeuksista käsitellä vaikeita traumaan liittyviä asioita, Leppänen arvioi. Ongelmia oli koulussa ja kotona, mutta tarkkailujaksoilla käytöshäiriön oireita ei selkeästi tullut esille.

Yhteenveto sairauskertomuksista

Alle on koottu ydinkohtia 1990 syntyneen Marlenen kontakteista terveydenhoitajiin ja lääkäreihin. Niitä oli paljon.

Esimerkiksi syyskuusta 2002 toukokuuhun 2005 Marlene asioi perheensä kanssa neuvolassa ainakin 62 kertaa ja 17 kertaa ei saavuttu paikalle. Kontakteja oli lukuisiin terveydenhoitajiin ja lääkäreihin.

Lastensuojelun asiakirjoja esitutkinta-aineistossa ei ole. Syytteen mukaan hyväksikäyttö alkoi 1997 ja päättyi 2008.

Insesti tuli ensimmäisen kerran ilmi 2010, kun Marlene kertoi siitä psykiatrian erikoislääkärille.

1996 - Tarhan yhteydenotot

Helmikuussa 1996 tarhasta oli otettu yhteyttä neuvolan terveydenhoitajaan. Marlenen silmän alus oli turvonnut ja lapsi oli kertonut tarhassa, että isä oli lyönyt remmillä. Lapselle oli varattu aika neuvolalääkärille samalle päivälle ja asiasta oli soitettu sosiaalityöntekijälle.

Lastentarhasta oli marraskuussa 1996 otettu yhteyttä neuvolan terveydenhoitajaan, koska tarhassa oli oltu huolestuneita Marlene seksileikeistä. Terveydenhoitaja oli yhteydessä sosiaalityöntekijään.

Marlenen äitipuoli kärsi mielenterveysoireista.

1997 - Lastenpsykiatrian osastolla

Marlene oli syyskuusta lokakuuhun 1997 Oulun yliopistollisen sairaalan lastenpsykiatrian osastolla arviojaksolla päiväkodissa ilmenneiden aggressiokohtausten vuoksi. Hän oli tuonut esiin myös itsetuhoisia ajatuksia. Tuolloin lapsella diagnosoitiin visuaalisen hahmottamisen vaikeus ja perheen rasittamat elämäntapahtumat. Marlenella oli ollut itkukohtauksia.

Tuolloin kirjattiin huomioksi myös ennenaikaisen puberteetin merkit. Asiakirjojen mukaan vanhemmat ovat kuvanneet, että isän sana on Marlenelle laki.

1998-2000 - Neuvolan merkinnät

Neuvolapapereissa on useita merkintöjä pienistä tapaturmista. Marlene oli milloin pudonnut keinusta tai luokkatoveri oli astunut käden päälle. Joskus sormi oli loukkaantunut koripallossa.

2001 - Seksiä

Elokuussa 2001 Marlene kävi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla ja kertoi harrastaneensa seksiä. 11-vuotias tyttö oli pelännyt raskautta.

2002 - Kuukautiset myöhässä

Tammikuussa Marlene kertoi terveydenhoitajan vastaanotolla olleensa yhdynnässä 14-vuotiaan pojan kanssa ja kuukautisten olevan kaksi päivää myöhässä. Parin viikon päästä raskaustesti oli ollut positiivinen.

Helmikuussa Marlene oli tullut lääkärin vastaanotolle isänsä kanssa. Isä ei halunnut tehdä rikosilmoitusta pojasta eikä halunnut yhteydenottoa mihinkään.

Terveyskeskuslääkäri oli kysynyt vastaavalta lääkäriltä oliko heillä ilmoitusvelvollisuus sosiaalipuolelle, mutta he olivat päätyneet siihen, että tarvittaessa toimenpiteet tehdään gynekologian poliklinikkakäynnin jälkeen.

Seuraavana päivänä poliklinikalla isä oli taas mukana ja lääkärin kirjauksen mukaan vaikutti huolehtivaiselta ja asialliselta.

Marlene ja isä halusivat raskauden keskeytyksen. Lääkäri teki lastenpsykiatrille konsultaatiopyynnön tilanteen läpikäymiseksi.

Abortti tehtiin helmikuun lopussa ja lääkäri määräsi tarkkailujakson vakavan masennuksen ja kuolemanhalun vuoksi. Tästä jaksosta ei ole löytynyt asiakirjoja.

2003 - Taas psykiatrisella klinikalla

Huhtikuussa 2004 Marlene oli viisi päivää OYS:n psykiatrisella klinikalla. Diagnoosiksi kirjattiin traumaperäinen stressihäiriö, ADHD ja pitkittynyt masennusoireinen sopeutusmishäiriö. Lausuntoon kirjattiin myös, että sosiaalitoimi oli ollut tiiviisti perheen tukena.

Isä oli neuvottelussa läsnä ja totesi, ettei perhe halunnut minkäänlaista perhetyötä.

Kesäkuussa Marlene oli psykiatrisella klinikalla kolme päivää masennuksen ja itsetuhoisuuden vuoksi. Hän oli saanut tietää olevansa raskaana. Isä oli ollut erittäin tuohtunut tilanteesta, joka johti Marlene sairaalaan. Suunnitelmana oli tiivistää käyntejä perheneuvolassa. Marlenesta oli tehty lastensuojeluilmoitus.

Marlenelle tehtiin abortti.

2006 - Ei-raskaana ja raskaana

Toukokuussa 2006 Marlene oli käynyt terveyskeskuksessa ja epäili olevansa raskaana, mutta raskaustesti oli negatiivinen.

Elokuussa raskaustesti oli myös negatiivinen, mutta joulukuussa positiivinen. Marlene oli raskaana viikoilla 16+2. Tuolloin merkittiin, että raskaus olisi alkanut Marlene matkalla Norsunluurannikolla. Tosiasiassa tämä oli mahdotonta aiemman raskaustestin takia. Marlene oli tullut raskaaksi 2-3 viikkoa Norsunluurannikolta palaamisen jälkeen. Viranomaisten tiedot eivät yhdistyneet, koska sairauskertomukset olivat eri arkistoissa.

Lapsi syntyi toukokuussa 2007.

2008 - Abortti

Marlenelle tehtiin raskauden keskeytys tammikuussa 2008.

2010 - Abortti 

Marlenelle tehtiin raskauden keskeytys helmikuussa 2010.

2010 - Aikuispsykiatrian osastolle

Oulun mielenterveyspalvelujen aikuispuolen sairauskertomukset alkavat syyskuussa 2010. Marlene oli saanut keskenmenon.

Tuolloin kirjattiin, että kyse oli 20-vuotiaasta naisesta, joka asuu yhdessä 3-vuotiaan poikansa kanssa. Takana oli useita raskauksia, jotka ovat päättyneet keskenmenoon tai keskeytykseen.

Marlene kertoi tuolloin terapeutille salaamastaan insestistä. Marlene kertoi myös, että hänen isänsä on 3-vuotiaan pojan isä. Marlenen mukaan hän oli tottunut pitämään asiat sisällään.

Käyntejä oli useita. Isä oli tuolloin Norjassa.

Marlene suunnitteli parin kuukauden matkaa Norsunluurannikolle, minkä takia lastensuojelu oli aktivoitunut ja suunnitteli 3-vuotiaan pikasta huostaanottoa.

Lastensuojeluviranomaiset tekivät lokakuussa 2010 tutkintapyynnön Oulun poliisille insestiasiassa.

2011 - Kiisti kaiken

Maaliskuussa 2011 Marlene kävi lisäkuulustelussa poliisilaitoksella ja oli muuttanut lausuntoa isästään. Marlene sanoi, ettei jaksanut juridista prosessia isäänsä vastaan.

2013 - Uusi kuulustelu

Marlene oli uudessa kuulustelussa toukokuussa 2013, jolloin kertomus muuttui alkuperäiseksi ja poliisitutkinta jatkui.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme