Mainos

Insuliinisurmista epäilty hoitaja todettiin syylliseksi

Insuliinimyrkytyksistä syytetty sairaanhoitaja on todettu syylliseksi Tampereen käräjäoikeudessa.

Käräjäoikeuden antaman välituomion mukaan nainen oli pistänyt insuliinia kehitysvammaiseen potilaaseen Ylöjärvellä elokuussa 2007. Potilas kuoli insuliinin vuoksi.

Lisäksi naisen todettiin pistäneen insuliinia pieneen lapseen kesällä 2007 Kurussa Pirkanmaalla. Sukulaislapsi pelastui viime tipassa.

Ylisen palvelukekuksen pahoinpitelyn ja törkeän pahoinpitelyn osalta oikeus totesi, että näyttö ei riittänyt ja syytteet hylättiin.

Syytetty määrättiin mielentilatutkimukseen, jonka jälkeen käräjäoikeus määrittelee rikosnimikkeet.

"Tietämys ja kyky käyttää insuliinia"

Käräjäoikeus katsoi, että hoitaja pisti vauvaan insuliinia ja aiheutti tälle hengenvaarallisen tilan viime heinäkuussa kesämökillä Kurussa.

Oikeuden mukaan naisella on ollut mahdollisuus käydä kenenkään näkemättä saunamökissä, missä lapsi oli päiväunilla.

Oikeus perusteli, että naisella oli sairaanhoitajana tietämys insuliinista ja kyky käyttää sitä.

Hoitajalla on ollut mahdollisuus saada sitä työpaikaltaan Ylisen kuntoutuskeskuksesta. Hän oli tehnyt kuntoutuskeskuskessa tietokonehakuja saman merkkisestä insuliinista muutamaa päivää aikaisemmin.

Motiiviksi oikeus arvioi naisen pahansuopuisuuden ja kateuden veljen perhettä kohtaan.

"Yritti peitellä toimintaansa"

Käräjäoikeus katsoi näytetyksi myös murhasyytteen Ylisen kuntoutuskeksuksessa 5.8.2007. Vällituomion mukaan hoitaja pisti kehitysvammaisen naisen lonkkaan insuliinia, josta naisen kuolema aiheutui.

- Vastaajalla on yövuorossa olleessaan ollut mahdollisuus pistää naiseen insuliinia. Vaikka yövuorossa on toimittu työpareina, osaston tiloissa on liikuttu yksin, oikeus perustelee välituomiossaan.

Myös tässä tapauksessa hoitaja oli osoittanut kiinnostusta insuliiniin ja tutkinut sitä internetistä työpaikallaan. Hoitaja oli oikeuden mukaan esittänyt uhrin sisarelle ja lääkärille, ettei ruumiinavausta tarvittaisi ja yrittänyt näin peitellä toimintaansa.

Motiivia vastaajan menettelylle ei käynyt selville.

Oikeus katsoi, että hoitajan syyllisyyttä tukee tekojen samankaltaisuus ja se, että ne ovat tapahtuneet ajallisesti hyvin lähekkäin.

Kahden muun Ylisen potilaan osalta oikeus ei löytänyt pitävää näyttöä siitä, että hoitaja olisi antanut potilaille tahallaan heidän lääkitykseensä kuulumatonta lääkettä.

(MTV3)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot