Mainos
Mainos

Interpolin sivuilla etsintäkuulutettu suomalainen MTV:lle: Viranomaiset tietävät, missä olen

Kun ihminen on kansainvälisesti etsintäkuulutettu rikoksista epäiltynä, moni ajattelee hänen makoilevan palmun alla viranomaisia paossa.

Näin ei kuitenkaan aina ole. MTV Uutisiin otti yhteyttä mies, jonka nimi ja kuva ovat kansainvälisen rikospoliisijärjestön Interpolin julkisella etsintäkuulutuslistalla.

Suomen, Italian ja Yhdysvaltain kansalainen Davide D'Angelantonio halutaan Yhdysvaltoihin vastaamaan syytteisiin talousrikoksista. Hän kuitenkin viettää perheensä kanssa tavallista arkea Suomessa.

– Sekä Yhdysvaltain että Suomen viranomaiset tietävät, missä olen. Minulle on tullut molemmilta postia kotiosoitteeseeni ja luonani on vierailtukin, D'Angelantonio kertoo MTV Uutisille.

Yhdysvallat epäilee miestä muun muassa petoksista ja rahanpesusta. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuonna 2008 ja syytteet D'Angelantoniota vastaan on nostettu vuonna 2012.

"Matkustaminen mahdotonta"

Miehen mielestä Yhdysvallat haluaa etsintäkuulutuksella kiertää lakia ja painostaa häntä tulemaan maahan. Suomen kansalaista ei nimittäin voida luovuttaa Yhdysvaltoihin, vaikka sitä pyydettäisiin.

– Yhdysvaltain viranomaiset haluavat kiusata ja vaikeuttaa elämääni tällä etsintäkuulutuksella, koska he tietävät, ettei Suomi luovuta minua sinne oikeudenkäyntiä varten, mies sanoo.

Etsintäkuulutuksen takia D'Angelantonio joutuu säännöllisin väliajoin kielteisen julkisuuden kohteeksi, kun media kertoo etsintäkuulutettujen listalla olevista henkilöistä. Esimerkiksi MTV Uutiset mainitsi miehen lauantaina julkaistussa jutussa.

Lisäksi D'Angelantonio joutuu pysyttelemään tiukasti Suomen kamaralla, vaikka hänen passinsa on normaalisti voimassa. 

– En voi enää matkustaa mihinkään. Suomen viranomaiset ovat sanoneet, että täällä luovutuksesta ei tarvitse olla huolissaan, mutta jossain muualla minut saatetaan ottaa etsintäkuulutuksen takia kiinni. Silloin minut voitaisiin luovuttaa Yhdysvaltoihin, D'Angelantonio kertoo.

"En usko oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin"

Luovutus olisi D'Angelantonion mukaan hirvittävä vaihtoehto.

– En halua selvittää asiaa Yhdysvalloissa, sillä pelkään, etten saisi siellä oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä. Luotan enemmän Suomen oikeusjärjestelmään.

Suomen poliisin mukaan on hyvin tavallista, että Suomessa jää kansainvälisesti etsintäkuulutettu kiinni. Tällaisessa tapauksessa selvitetään ensimmäiseksi se, onko luovuttamiselle muodollinen este.

Näitä ovat esimerkiksi Suomen kansalaisuus tai se, ettei Suomen rikoslaki tunnista tekoa rikokseksi. Muun muassa poliittiset rikokset ovat tyypillisesti tällaisia tekoja.

Jos henkilöä ei luovuteta, jää etsintäkuuluttavalle valtiolle vielä mahdollisuus pyytää Suomen viranomaisia syyttämään tätä Suomessa. Myös etsintäkuulutettu itse voi pyytää asian siirtämistä käsiteltäväksi Suomeen.

D'Angelantonion mukaan Yhdysvallat ei ole pyytänyt Suomea luovuttamaan häntä maahan oikeudenkäyntiä varten, eikä pyytänyt syytteiden nostamista Suomessa. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme