Mainos
Mainos

IS ja IL: Naisopiskelija väitti opiskelijatoverin raiskanneen hänet – mies sai raiskaajaleiman, nainen tuomittiin vahingonkorvauksiin

Helsingin yliopiston oikeustieteen opiskelija on tuomittu 10 000 euron korvauksiin törkeästä kunnianloukkauksesta, kertovat Ilta-Sanomat ja Iltalehti. 22-vuotias nainen levitti oikeuden mukaan valheellista tietoa, jonka mukaan toinen oikeustieteen opiskelija, nuori mies, olisi raiskannut hänet.

Helsingin käräjäoikeus antoi päätöksensä joulukuun lopulla. Tuomio ei ole lainvoimainen. Nainen kiisti syytteet kunnianloukkauksesta ja on valittamassa päätöksestä hovioikeuteen.

Oikeuden päätöksen mukaan nainen oli kertonut useille ystävilleen sekä yliopiston tutor-opiskelijoille miehen raiskanneen hänet uusien opiskelijoiden juhlan jälkeen elokuussa 2015. Nainen kertoi asiasta myös poliisille, mutta poliisi oli naisen mukaan varoittanut häntä kunnianloukkauksen riskistä. Tapauksesta kirjattiin kuitenkin rikosilmoitus myöhemmin.

Lehtien mukaan mies kertoi oikeudessa, että hänen opiskelijaelämänsä meni pilalle valheellisen raiskaajaleiman takia. Heti väitetyn tapauksen jälkeen mies oli saanut koulussa kimppuunsa kolme naista. Myös oikeustieteen järjestö harkitsi miehelle porttikieltoa tapahtumiin.

Yksi oikeuden todistajista oli Iltalehden mukaan naisen silloin ystävä, joka kävi poliisin kuulusteltavana. Lehden mukaan ystävä sai kuulusteluissa tietää, että väitetyn raiskauksen tapahtumapaikka oli toinen, mitä nainen oli hänelle kertonut ja toiset opiskelijatoverit olivat painostaneet naista rikosilmoituksen tekoon. Nainen todisti, että tuolloin hän käsitti raiskaussyytösten olevan valetta.

Lehtien mukaan käräjäoikeus tuomitsi naisen henkisen kärsimyksen aiheuttamisesta 10 000 euron korvaukseen ja lisäksi nainen joutui maksamaan 50 päiväsakkoa (700 euroa) sekä valtiolle 240,80 euron suuruiset todistelukustannukset.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme