Mainos

Isä: Joka lastaan rakastaa, se lastaan kurittaa

– Pahimmassa tapauksessa on saattanut olla joku vyönpätkä, jolla olen läväyttänyt kintuille. Osumien määrä on riippunut siitä kuinka vikkelä lapsi on siinä ollut, lastensa pahoinpitelyistä tuomittu yhdeksän lapsen äiti kertoi poliisikuulustelussa.

Lestadiolaisperheen vanhemmat kurittivat lapsiaan vuosia piiskaamalla, tukistamalla ja korvapuusteilla.

Isä ja äiti tuomittiin hiljattain Helsingin käräjäoikeudessa sakkoihin vuosina 2008-2012 tapahtuneista lasten pahoinpitelyistä. Viittä vuotta vanhemmat tapaukset olivat vanhentuneita. Aikuisen lapsen mukaan pahoinpitelyt olivat alkaneet jo 90-luvulla. Tapaus paljastui 2012, kun kahdeksanvuotias poika kertoi opettajalleen, että häntä lyödään kotona.

Oikeudenkäynnissä vanhemmat kertoivat rikosprosessin myötä luopuneensa kurittamisesta kasvatuskeinona.

”Lapsilla on vain oikeuksia”

Isää ja äitiä kuulusteltiin poliisissa lokakuussa 2012.

– Minusta tässä ei ole kyse mistään pahoinpitelystä. Kurituskin kuulostaa nykypäivänä huonolta, vaikka se on ollut ihan hyväksyttävä asia. Tällä perusteella minun isäni ja isoisäni olisivat kaikki rikollisia. Kun sain pienenä selkääni, ei minulle tullut mieleenikään, että minua olisi silloin väärin kohdeltu. Aiheesta on aina tullut, isä vertasi.

Isän mukaan ihanne olisi se, että lapsille ei tarvisisi antaa selkään. Isän mukaan lapset eivät yleisesti ottaen voi hyvin, koska radiossa oli sanottu alaikäisten lasten mielialalääkkeiden käytön tuplaantuneen.

– Meillä ei saa juoda eikä tupakoida. Netistä ei saa katsoa väkivalta- tai seksijuttuja. Puutun myös siihen, jos lapset nahistelevat keskenään. Myöskään pilkkaamista, toisten väheksymistä tai kirosanoja en lapsilta hyväksy. Nämä tulevat pitkälti koulumaailmasta. Sekin johtuu varmaan siitä, että tällaisia kurittamisen kieltäviä lakeja on. Lapsilla ei ole enää velvollisuuksia, on vain oikeuksia.

Äiti oli kuulusteluissa samoilla linjoilla.

– Minusta on naurettavaa, että jostain tukistamisestakin saa sakkoa. Se on minusta lapsellista. Tukistaminen ei vahingoita lasta. Nykyaikana puhutaan siitä, että vanhemmuus on kadoksissa, enkä yhtään ihmettele sitä. Enää ei saa olla auktoriteettina lapsille. Raamatussakin sanotaan, että kunnioita isääsi ja äitiäsi.

 ”Kurittaminen on huono sana”

– Kurittaminen on minusta huono sana, isä kertoi.

– Itse käyttäisin ilmausta kristillinen kasvatus. Ennen kurittaminen oli positiivinen ilmaus, nyt se on käännetty negatiiviseksi. Kurittaminen voi olla vaikka kotiarestia, mutta sekin on kai nykylakien mukaan vapaudenriistoa. Fyysinen kurittaminen voi olla sitä, että annetaan tukkapöllyä tai jotain vastaavaa, isä kertoi.

Tapaus lähti paljastumaan kahdeksanvuotiaan kerrottua pahoinpitelystä opettajalle, joka puolestaan ilmoitti lastensuojeluun.

– Kun olin lastensuojelun tapaamisessa vaimoni kanssa, he sanoivat [lapselle], että tule heti tänne jos joku koskee tai saat piiskaa, isä kertoi.

– Hän ei ollenkaan sanonut [lapselle], että tämän pitäisi totella vanhempiaan ja kunnioittaa heidän sääntöjään kotona. Kyllä tässä mennään pahasti vikaan. Jos minulle olisi kymmenen- tai kaksitoistavuotiaana sanottu näin, olisin tehnyt mitä olisin halunnut.

Myös äiti ihmetteli lastensuojeluviranomaisia.

– Minulle tuli sellainen olo, että lapselle annetaan valta ja että vanhemmat ovat tuhmia kakaroita, joista ei tarvitse välittää. Nyt lapsi on valtias ja hän voi sanoa vanhemmilleen, että nyt olette hiljaa, minä menen kertomaan lastensuojeluviranomaisille.

”Jotkut jääräpäät eivät opi”

Isä kertoi, että säännöt lapsille ovat olleet samat.

– Joillekin tarvitsee vain puhua, jotkut jääräpäät eivät heti opi.

– Tämän ”kurittamisen” motiivina on ollut lasten paras. Minulle ylin auktoriteetti on Jumala. Jos Jumalan ja ihmisen lait ovat ristiriidassa, noudatan ilman muuta Jumalan lakia. Muutenhan minulla tippuisi pohja pois elämältä.

Äiti ihmetteli, että heistä on tehty asiassa rikollisia.

– Ihan kuin lapset saisivat valtuudet tehdä ihan mitä haluavat. Se ei sovi minun arvomaailmaani. Se sotii Jumalan sanaa vastaan.

– Jumala kurittaa omiansa, jos se on tarpeen. Myös kansakuntia, jos se on tarpeen. Uskon että Jumala sallii kurituksen. Epäilen, että Jumala tulee kurittamaan myös Suomen kansaa.

Äiti kertoi käyttäneensä fyysistä kuritusta, jos lapsi ei tottele.

– Olen [pojallekin] antanut piiskaa kädellä ennen kuin hän oli kouluiässä. Löin häntä silloin muutaman kerran takapuolelle. Hän itki vähän aikaa siinä, mutta tuli sitten halaamaan ja antoi pusun poskelle. Kyllä [hän] ymmärtää, että rakastan häntä.

”Tiedätkö mitä laki sanoo lapsen fyysisestä kurittamisesta?”

Lapset kertoivat isän hermostuvan helposti ja nopeasti.

– Voi olla, että reagoin nopeasti, mutta molempiin suuntiin. Jos kotona on yksi lapsi, häntä joutuu kieltämään viisi kertaa päivässä. Yhdeksää lasta joutuu kieltämään aika monta kertaa päivässä. Kertoja on paljon ja mielialat muuttuvat kotona myös. Suurimmalta osalta meillä kotona on erittäin rauhallista. Suurin osa ongelmista aiheutuu siitä, että lapset roikkuvat tietokoneella ja taistelevat vuoroistaan, koska koneita on vain yksi.

Poliisi kysyi kuulusteluissa: Tiedätkö mitä Suomen laki sanoo lasten fyysisestä kurittamisesta?

– En ole lukenut sitä pykälää kyllä. Nämä laithan muuttuvat.

Kuulustelussa poliisi kertoo laista.

– Jos tätä lakia ajatellaan pelkästään, sehän johtaa narsisteihin ja omahyväisiin ihmisiin. Ihan kuin lapsilla olisi vain oikeuksia, ei velvollisuuksia. Jos sitä kirjaimellisesti noudattaa, se johtaa väistämättä lapsen pahaan vointiin, koska häntä ei ole kukaan ohjaamassa ja kääntämässä tarvittaessa hänen suuntaansa. Raamatussa sanotaan, että joka lastaan rakastaa, se lastaan kurittaa. Se ei tarkoita sitä, että se on päivittäistä. En voi mitenkään ylittää Raamattua tässä asiassa. Jos näin Raamattu ja Suomen laki ovat ristiriidassa keskenään, kumpaako tulee noudattaa? Raamattu on monelle ihmiselle korkein auktoriteetti ja elämän nuora, myös minulle.

"Kristillinen perhe yrittää parhaansa"

Poliisi kysyi isältä: Aiotko käyttää fyysistä kurittamista vielä kasvattamisen keinona?

– Se on ihanne, ettei tällaisia luunappeja tai piiskaamista tarvitsisi ikinä olla. Pyrin vastaisuudessa saamaan olosuhteet sellaisiksi, ettei tällaiseen tarvitsisi milloinkaan turvautua. Mutta kun katson tämän päivän kasvatusta ja sen tuomaa hedelmää, näen esimerkiksi asemalla iltaisin alaikäisiä täydessä kännissä. Eikö näiden oikeiden asioiden takia kukaan taistele? Tässä haluaa uskovainen, kristillinen perhe tehdä parhaansa mukaan. Näkeekö joku, että nyt asia on hyvä tämän lainsäädännön jälkeen. Mistä se johtuu, että lapset syövät niin paljon mielialalääkkeitä ja voivat huonosti?

Oikeuskäsittelyssä viime joulukuussa isä ja äiti kertoivat, että rikosprosessi on vaikuttanut perheen toimintatapaan ja ruumiillinen kuritus on loppunut.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot