Mainos

JJ Lehdon oikeudenkäynti: "Oikeus joutuu valitsemaan, kehen luottaa"

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen kuvailee Jyrki Järvilehdon hankkimaa uutta asiantuntijalausuntoa "yllätyskäänteeksi" toissakesäisen veneonnettomuuden oikeuskäsittelyssä.

Tolvasen mukaan on harvinaista, että rikosoikeudenkäynneissä hankitaan lisää lausuntoja käräjäoikeuden ja hovioikeuden käsittelyjen välissä.

– Normaalisti molemmat käsittelyt mennään samalla aineistolla. Syytetyllä on toki oikeus esittää uusia lausuntoja, Tolvanen sanoo.

Tolvanen arvioi, että hovioikeus joutuu nyt vaikean päätöksen eteen.

Järvilehdon lisäämä asiantuntijalausunto on selkeässä ristiriidassa käräjäoikeudessa esitetyn lääkärinlausunnon kanssa.

Lääkäri piti hyvin todennäköisenä, että Järvilehto olisi ajanut Jomalvikin kanavan siltaan törmännyttä venettä. Diplomi-insinööri Kari Alppivuori kirjoittaa kuitenkin uudessa lausunnossa, että Järvilehdon ja onnettomuudessa kuolleen miehen vammat ovat sellaiset, että Järvilehto on todennäköisimmin ollut matkustajana ja menehtynyt mies kuljettajana.

– Oikeus joutuu nyt vaikean päätöksen eteen, kun sen pitää arvioida, kumpaan todistukseen se luottaa, Tolvanen toteaa.

Asiantuntijoiden pätevyys puntarissa

Tolvasen mukaan hovioikeus arvioi päätöstä tehdessään sitä, kuinka päteviä lausunnon antaneet asiantuntijat ovat. Lisäksi oikeus pyrkii selvittämään, miten luotettavasti ja tarkasti tutkimusaineistosta on asiantuntijalausuntoja varten tehty päätelmiä.

– Uhrin ja Järvilehdon vammoista todistava asiantuntija oli lääkäri. Uskon, että hän on paras arvioimaan veneturmasta aiheutuneiden fyysisten vammojen syntytapaa.

Tolvanen arvelee, että uusi lausunto kuitenkin mutkistaa hovioikeuden käsittelyä. Toisaalta käräjäoikeuden päätös ja sen perustelut olivat Tolvasen mukaan hyvin yksityiskohtaiset ja johdonmukaiset.

– Kaikki kulminoituu siihen kysymykseen, ajoiko venettä Järvilehto vai menehtynyt mies. On mielenkiintoista nähdä, päätyykö hovioikeus muuttamaan käräjäoikeuden tuomiota, Tolvanen pohtii.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot