Mainos
Mainos

Joka neljäs käräjäoikeudessa tuomittu on nainen – määrä lisääntynyt jo vuosia

Naisten tekemien rikosten määrä on noussut tasaisesti viime vuosikymmeninä. Syynä on se, että naiset toimivat yhteiskunnassa ja viettävät vapaa-aikaa samalla tavalla kuin miehetkin. Naisten tapaarikollisuus on painottunut omaisuusrikoksiin.

Vuonna 2014 käräjäoikeudessa tuomituista joka neljäs tuomion saanut oli nainen. Suhdeluku on tasoittunut jo vuosien ajan.

Naisten osuus oli yhdeksän prosenttia vuonna 1980, 13 prosenttia vuonna 1990 ja 16 prosenttia vuonna 2000.

Yhteensä naisia tuomittiin viime vuonna 120 549.

– Taustalla on naisen yhteiskunnallisen aseman muuttuminen, jossa naisista on tullut yhtä aktiivisia toimijoita yhteiskunnassa kuin miehetkin, kertoo kertoo suunnittelija Hannu Niemi Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.

Naiset juovat enemmän alkoholia

Niemen mukaan naiset toimivat yhteiskunnassa ja viettävät vapaa-aikaa yhä enemmän miesten tapaan, minkä vuoksi he tekevät rikoksiakin samalla tavalla kuin miehet.

Esimerkiksi naisten juovat alkoholia yhä enemmän, mikä lisää esimerkiksi rattijuopumusten määrää.

Naiset myös syyllistyvät erilaisiin rikoksiin kuin miehet. Niemi pohtiikin, onko naisille otolliset rikostilaisuudet ovat lisääntyneet.

– Naisten rikollisuus on painottunut omaisuusrikoksiin, jossa myös rikosmahdollisuudet ovat lisääntyneet, hän kertoo.

Rikoksia tekevät erityisesti nuoret miehet

Niemi uskoo, että tasapainottumisesta huolimatta naiset tulevat jatkossakin olemaan vähemmistö rikoksissa. Syynä on esimerkiksi se, että väkivaltarikollisuus on fyysisen ylivoiman vuoksi vahvemmin miesten aluetta. Naisten väkivalta voi hänen mukaansa olla toisaalta myös kätketympää.

Sukupuolijakauman muutokseen voi vaikuttaa myös se, että väestöryhmistä erityisesti nuoret miehet tuottavat rikosmerkintöjä. Väestön vanhetessa tasapaino muuttuu ja miesten tekemien rikosten osuus pienenee.

– Esimerkiksi omaisuusrikoksia, kuten maksuvälinerikoksia, voidaan tehdä vanhempanakin, kun taas humalapäissään väkivaltaan ryhtyvät erityisesti nuoret miehet, Niemi sanoo.

Myös eri rikostyyppien sukupuolijakaumalle löytyy yhteiskunnallisia syitä. Miehillä on esimerkiksi keskimäärin keskeisempi asema talouselämässä, he omistavat enemmän yrityksiä ja ovat niissä johtoasemissa. Tämän vuoksi miehillä on myös enemmän mahdollisuuksia syyllistyä talousrikollisuuteen.

– Niin pitkään kun miesten asema talousmaailmassa on johtava, eivät naiset nouse talousrikollisuudessa miesten ohitse, Niemi toteaa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme