Mainos
Mainos

Jolla ja Golla riiteli - Jolla voitti

Matkapuhelinyhtiö Jollan ei tarvitse vaihtaa puhelimiensa nimeä, vaikka laukku- ja koteloyritys Golla niin vaati. Golla vaati Jollan tavaramerkin mitätöintiä Helsingin käräjäoikeudessa.

Gollan mukaan Jolla oli tavaramerkkinä sekoitettavissa Gollaan. Jolla oli hakenut tavaramerkkiä maaliskuussa 2012, kun Golla oli rekisteröity yli kaksi vuotta aiemmin 2010.

Golla vetosi oikeudessa siihen, että se aloitti toimintansa jo 1994. Yrityksen päätuotteita ovat matkapuhelinten kotelot, tablettikoneiden kotelot sekä kannettavien tietokoneiden ja kameroiden laukut. Tuotteita myydään kaikilla maailman mantereillä yli 120 maassa ja niitä on myyty yhteensä yli 40 miljoonaa kappaletta, Golla korosti.

Gollan käsityksen mukaan Jolla käytti Gollan tunnettuutta ja mainetta hyväkseen.

Golla huomautti myös, että englanniksi Golla ja Jolla äännetään samalla tavalla. Gollan mukaan joissain tuotteissa nimien kirjoitusasu on myös hyvin samanlainen.

Golla vetosi myös siihen, että Jolla myi verkkosivuillaan matkapuhelinten kuoria, eikä Golla sulkenut pois mahdollisuutta valmistaa joskus matkapuhelimia tai bluetooth-laitteita.

Mistä nimet Golla ja Jolla ovat peräisin?

Todistajana oikeudessa kuullun Golla-johtajan mukaan Golla juontuu yrityksen perustamispaikkakunnan nimestä Kolla. Alkukirjain vaihdettiin kansainvälisyyden takia.

Jollan tausta on Nokiassa. Nokian tuolloinen toimitusjohtaja vertasi Nokiaa palavaan öljynporauslauttaan, jolloin Jollan perustajat päättivät pelastautua siltä pienellä jolla-purjeveneellä. 

Jolla: "Ei voi sekoittaa"

Jollan mukaan Gollaa ja Jollaa ei voi sekoittaa. Ne ovat käsitteellisesti erilaisia ja erona on myös alkukirjain. Jolla haluaa viestiä pienellä veneellä purjehtimiseen liittyviä mielikuvia, kun taas Golla ei tarkoita mitään.

Jolla myy ja markkinoi puhelimia, mutta Golla ei sellaisia valmista. Jollan mukaan älypuhelinta ei sekoiteta puhelimen kantolaukkuun.

Jolla vetosi siihen, että ne ääntyvät suomen kielessä eri tavalla, eikä englanninkielisellä ääntämyksellä ole Suomessa merkitystä. Mitään sekaantumisvaaraa ei ole ja patentti- ja rekisterihallitus hyväksyi Jollan tavaramerkiksi.

Jolla kyseenalaisti oikeudessa myös sen, että Golla olisi laajalti tunnettu.

Oikeus: Jolla voitti

Käräjäoikeus totesi, että tavaramerkit ovat sekoitettavissa vain jos ne koskevat samoja tai samankaltaisia tavaroita.

Oikeuden mukaan siitä ei ole näyttöä, että tavallinen suomalainen keskivertokuluttaja erehtyisi luulemaan, että Gollan laukut ja Jollan puhelimet olisivat peräisin samasta yrityksestä. Oikeus huomautti myös, että Jollan valmistamat matkapuhelinkuoret sopivat vain Jollan omiin puhelimiin.

Oikeus totesi, että suomalaiset antavat tavaroille suomenkielisen ääntämysasun ja näin Gollan ja Jollan ero on selkeä.

Golla oli tutkituttanut Gollan tunnettuutta elektroniikkaliikkeiden myyjien keskuudessa ja sen mukaan tunnettuus oli hyvä. Tämä tutkimus ei oikeuden mukaan kuitenkaan osoittanut Golla-tavaramerkin tunnettuutta keskivertokuluttajien keskuudessa.

Mitä ovat laajalti tunnetut tuotemerkit?

Patentti- ja rekisterihallitus on pitänyt vuodesta 2007 alkaen laajalti tunnettujen tuotemerkkien listaa. Sinne ovat päässet mm. Paulig, Fazer, Fennia ja Red Bull.

Listalla on myös mm. K-kaupan sinivalkoinen K-kirjain, Marimekon Unikko-kangas ja Jägermeister-pullon ulkoasu.

Linkki Prh:n listaan

(Klikkaa sivulla ”Hae kaikki merkit” -painiketta.)

Gollaa ei ole myöskään rekisteröity patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään laajalti tunnettujen merkkien luetteloon.

Käräjäoikeus päätyi hylkäämään Gollan vaatimuksen. Golla määrättiin maksamaan Jollalle oikeudenkäyntikuluja 19700 euroa.

Käräjäoikeus pui juttua kaksi vuotta.


Lue aiempi uutinen:


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme