Mainos
Mainos

Jonkka: Syyttäjä johtamaan esitutkintaa

Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mielestä vaativissa oikeusjutuissa tulisi siirtyä kansainväliseen malliin, jossa syyttäjä johtaa esitutkintaa. Jonkan mielestä oikeusprosessit nopeutuisivat ja viranomaisten yhteistyö tehostuisi.

Jonkan mukaan syyttäjä voisi ottaa johtopaikan oikeudellisesti vaativissa jutuissa, kuten talous- ja ympäristörikoksissa. Viime vuosina yhteistyö on tiivistynyt, mutta käytännössä hommat hoitaa poliisi, syyttäjä osallistuu palaveriin tai pariin.

Esimerkiksi Virossa syyttäjä on esitutkinnan johtaja heti siitä saakka, kun henkilöä aletaan epäillä rikoksesta. Esitutkinnan johtajana syyttäjä neuvoo poliiseja todisteiden hankinnassa ja kävelee tutkinnan jälkeen asia kainalossa oikeuteen.

Suomi on saanut moitteita pitkäksi venyneistä oikeudenkäynneistä. Myös Suomessa on käyty keskustelua yleiseurooppalaisesta mallista, mutta uuteen esitutkintalakiin asiaa ei kuitenkaan kirjattu. Poliisi pitää nykyistä tilannetta hyvänä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme