Mainos
Mainos

Jopo-ilmiö ei laannu - varkaidenkaan parissa

Pyöräilyn kasvanut suosio näkyy selvästi varastettujen pyörien määrässä, kertoo Finanssialan keskusliitto.

Viime vuonna vakuutusyhtiöille ilmoitettuja pyörävarkauksia sattui 17 185 kappaletta, vuosi sitten 16 262. Kasvu on ollut merkittävää, sillä vuosina 2010–2012 pyörävarkauksien määrä pyöri 10 000–12 000 kappaleessa. Sitä ennen varkausmäärät olivat vuosikausia selvästi alle kymmenentuhannen.

Vuosi sitten vakuutusyhtiöissä huomattiin Jopo-ilmiö. Erityisesti nuorison keskuudessa suosituksi tulleet retrohtavat Jopo-pyörät olivat varkaiden keskuudessa haluttua tavaraa. Uusia Jopoja varastettiin reilusti ja pantiin saman tien verkkohuutokauppoihin tuntuvasti uutta halvemmalle hinnalla myyntiin.

–Tämä ilmiö ei ole osoittanut erityisiä laantumisen merkkejä, Finanssialan Keskusliiton turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen toteaa.

Kakkospyöräksi mummomalli

Aku Pänkäläinen suosittelee paljon pyöräileville kahden pyörän hankintaa.

– Jos tallissa on se pramea katu- tai maastopyörä pyörälenkkejä varten, niin kauppakassiksi ja arkiseen paikasta toiseen liikkumiseen kannattaa hankkia hieman vaatimattomampi kulkupeli, Pänkäläinen opastaa.

Hieman vanhempi polkupyörä ei kiinnosta varkaita samalla tavoin kuin tuliterä arvopyörä. Vanhemman pyörän uskaltaa jättää huoletta asianmukaisesti lukittuna seisomaan kaupan pihaan tai vaikkapa työpäivän ajaksi juna- tai linja-autoasemalle.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme