Mainos

”Jos todistaja pelkää, häntä suojellaan oikeudessa”

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa kerrottiin eilen, että Suomessa on vaikea suojautua hengenvaarallisilta uhkaajilta, koska todistajansuojeluohjelmaa ei ole. Keskusrikospoliisin mukaan Suomi on ainoa EU-maa, jossa valtio ei takaa todistajan turvallisuutta.

Mikäli oikeuteen asti päädytään, todistaa tai asianomistajaa pystytään suojelemaan monin eri tavoin. Oikeusministeriön oikeushallinto-osaston tuomioistuinyksikön ylitarkastaja Jarkko Mannerhovi sanoo, että lain mukaan niin sanottua pelkäävää todistajaa voidaan kuulla oikeudessa asianosaisen olematta läsnä.

– Tarkoittaa käytännössä sellaista järjestelyä, että todistaja tai asianomistaja eivät kohtaa vastaajaa kasvokkain oikeudessa.

Todistus kopista tai videoyhteyden kautta

Mannerhovin mukaan joissain käräjäoikeuksissa on erillinen, lasi-ikkunalla varustettu koppi, josta näkee vain toiseen suuntaan. Kevyemmässä versiossa istuntosaliin on liikuteltavilla sermeillä tehty erillinen tila, missä todistaja voi olla.

– Henkilö voi olla myös kokonaan istuntosalin ulkopuolella toisessa huoneessa, ja sieltä on mikrofonilla ja kaiuttimella ääniyhteys istuntosaliin.

Mannerhovi sanoo, että tulevia tuomioistuintiloja pyritään suunnittelemaan niin, että todistajaa voidaan kuulla videoneuvottelulaitteiden avulla.

– Isoimmissa käräjäoikeuksissa voi olla kymmeniä saleja. Videoneuvotteluyhteyden avulla pelkäävän todistajan kuuleminen voidaan suorittaa missä tahansa salissa. Yksi erillinen tila pelkäävää todistajaa varten, ja videoyhteys siihen tilaan.

– Ratkaisumalleja on useita, mutta ihan varmasti jokaisessa käräjäoikeudessa ja istuntopaikassa tällainen järjestely on mahdollinen tavalla tai toisella.

Lain mukaan todistajaa suojellaan istunnossa, jos tuomioistuin harkitsee tämän soveliaaksi ja menettely on tarpeen.

– Jos todistaja sanoo pelkäävänsä vastaajaa, tarve yleensä täyttyy siinä. Jos tällainen tieto tuomioistuimella on, niin kyllä se (pelkäävän todistajan kuuleminen) järjestely aina tehdään.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot