Mainos

Joutsenlahdelle sakkoja Auer-tutkinnan manipuloinnista

Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut komisario Juha Joutsenlahden 80 päiväsakkoon virka-aseman väärinkäyttämisestä. Maksettavaa kertyy hänen tuloillaan 1360 euroa.

Aiheettomasti vangittu näyttelijä Kai Tanner saa 2000 euron korvaukset Joutsenlahdelta ja Suomen valtiolta sekä lisäksi 7000 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Oikeudenkäynti nivoutuu Auer-juttuun ja paljastui kesällä 2011 poliisin uusien tutkimusten myötä.

Anneli Auerin aviomies Jukka S. Lahti surmattiin kotonaan Ulvilassa joulukuussa 2006.

Tutkintaa alussa johtanut Joutsenlahti toimitti kesällä 2007 Anneli Auerille ennakkoon valokuvia tuolloin epäillyn miehen, porilaisen Kai Tannerin huputetuista kasvoista. Kuvista näkyi miehen silmät, nenä ja vähän otsaa. Auer tunnisti joitain päiviä myöhemmin miehen ensin valokuvista ja sitten tunnistusrivistöstä.

Joutsenlahti salasi kuvien ennakkolähettämisen vangitsemisesta päättäneeltä käräjäoikeudelta. Tanner vangittiin ja oli putkassa noin viikon. Joutsenlahti yritti saada Tannerin tunnustamaan.

"Todistajan johdattelua"

Oikeuden mukaan Joutsenlahti käytti väärin virka-asemaansa.  Joutsenlahden katsottiin johdatelleen todistajaa ja rikkoneen tunnistustilaisuudesta annettuja määräyksiä.

Joutsenlahti puolustautui sillä, ettei hän ollut tehnyt tekoja tahallaan.

- Rikoksentekijän tunnistamista koskevat edellä mainitut säännökset ja määräykset eivät ole sisällöltään erityisen vaikeaselkoisia ja rikoskomisariona Joutsenlahden on pitänyt ne tuntea, oikeus lausui.

Virka-aseman väärinkäyttäminen edellyttää sitä, että virkamies saa jotain hyötyä. Oikeus katsoi sen toteutuneen.

- Tutkinnanjohtajana Joutsenlahden tehtävänä on ollut esitutkinnan toimittaminen ja rikoksen selvittäminen. Tämän tehtävän suorittamista on palvellut epäiltynä olleen Tannerin vangitseminen ja tätä kautta saatu mahdollisuus rikoksen selviämisestä, käräjäoikeus perusteli.

"Sakkorangaistus riittävä"

Virka-aseman väärinkäyttämisestä voidaan tuomita sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Oikeus päätyi sakkoihin.

- Joutsenlahden menettely on aiheuttanut Tannerille perusteettoman vapaudenmenetyksen. Lisäksi yleinen luottamus oikeudenhoidon puolueettomuuteen on vaarantunut. Edellä mainitut seikat puoltavat vankeusrangaistuksen tuomitsemista.

- Toisaalta sakkorangaistuksen puolesta puhuu, että Joutsenlahti on oma-aloitteisesti esittänyt Tannerin vapauttamista heti kun ilmeni, että lisänäyttöä Tannerin syyllisyydestä ei ollut saatavilla.

"Ihmisarvon loukkaus"

Joutsenlahti ja Suomen valtio määrättiin yhteisvastuullisesti korvaamaan Tannerille 2000 euroa kärsimyksestä ja 7000 euroa oikeudenkäyntikuluista.

Tannerille on jo aiemmin maksettu ns. koppikorvausta aiheettomasta vangitsemisesta. Nyt määrätty 2000 euron korvaus perustui syyttömyysolettaman loukkaamiseen.

Syyttömyysolettaman rikkomista voidaan edellä kerrotuin tavoin pitää vakavana ihmisarvon loukkauksena. Tanner on pidätettynä ja tutkintavankina ollessaan ollut tutkinnanjohtajana toimineeseen Joutsenlahteen nähden alisteisessa asemassa, oikeus lausui.

Jutun ratkaisivat käräjätuomarit Markku Lindqvist (pj.), Anne Pohjola ja Stina Selander.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot