Mainos
Mainos

Jyväskylän isku: Juoksuun yhteisestä merkistä – poliisi vaitonainen, oliko kirjastopuukottaja mukana

Uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeen eiliseen mielenosoitukseen osallistuneiden hyökkäys oli tarkoin suunniteltu, kertoo poliisi. Kohde oli tiedossa ja kymmenien ihmisten ryhmä lähti juoksuun yhteisestä merkistä.

Joukko lähti juoksuun Jyväskylän Vapaudenkadun paikallisliikenneterminaalin kohdalla ja kääntyi Asemakadun risteyksestä kohti Sokos-tavarataloa. Joukko ryntäsi sisään Sokoksen alaovesta ja kävi jyväskyläläisen 1970-luvulla syntyneen miehen kimppuun. Mies oli sama, jota Vastarintaliikkeen aktiivi puukotti Jyväskylän kaupunginkirjastossa tammikuussa 2013 suomalaista äärioikeistoa käsittelevää tietokirjaa esittelevässä tilaisuudessa. Puukottaja tuomittiin käräjäoikeudessa 1,5 vuoden ehdolliseen vankeuteen tammikuussa 2015. Tuomiosta on valitettu hovioikeuteen.

Eilisen mellakan yhteydessä pahoinpideltiin myös miehen seurassa olleita miestä ja naista. Vanhempi konstaapeli Elina Katajamäki Sisä-Suomen poliisin viestintäryhmästä ei kommentoinut STT:lle, onko kiinniotettujen joukossa kirjastopuukotuksessa mukana olleita.

Poliisi otti paikan päältä kiinni noin kolmekymmentä uusnatsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeen mielenosoitukseen osallistunutta.

Poliisilla on edelleen kiinniotettuna neljätoista henkilöä, joiden joukossa on Ruotsin kansalaisia sekä Vastarintaliikkeen johtohahmoja. Heidän pidättämisestään päätetään tänään.

Katajamäen mukaan poliisi selvittää, onko kiinniotettujen joukossa Ruotsin vastarintaliikkeen jäseniä.

Poliisilla oli lisäksi tiedossa, että järjestöllä oli tarkoitus kokoontua Muuramessa lauantai-iltana äärioikeistohenkiseen konserttiin. Poliisin tietoon ei tullut mahdollisen kokoontumisen aiheuttamia häiriötä.

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme