Mainos
Mainos

Kaikki syytteet nurin: joukkomurhasta syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaiksi

Kaikki syytteet niin sanotussa irakilaiskaksosten jutussa ovat kaatuneet. Kaksosia syytettiin osallistumisesta Camp Speicherin joukkomurhaan Irakin Tikritissä vuonna 2014.

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi syytteet terroristisessa tarkoituksesta tehdyistä murhista, avunannosta terroristisessa tarkoituksessa tehtyihin murhiin, surmaamalla tehdystä törkeästä sotarikoksesta, avunannosta surmaamalla tehtyyn törkeään sotarikokseen ja terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn törkeään pahoinpitelyyn.

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi ratkaisunsa keskiviikkona iltapäivällä.

Oikeus piti ongelmana sitä, että osaa todistajista kuultiin anonyyminä Irakista videoyhteyden välityksellä. Oikeus katsoi, että tuomio ei voi perustua liian vahvasti anonyymille todistelulle.

– Tämänkaltaisessa tilanteessa vastaajien puolustautumisen kannalta on keskeistä pystyä selvittämään todistajien taustat ja asiaan liittyvät kytkennät, mitä ei ole käsiteltävässä asiassa kyetty tekemään Suomen viranomaisista riippumattomista syistä, oikeus totesi.

Oikeus ei myöskään voinut riittävästi varmistua esimerkiksi tavasta, jolla veljesten tunnistamiset oli tehty.

– Tunnistamisen kannalta merkitystä on voinut olla sillä, että anonyymit todistajat ovat olleet tunnistamassa kahta ulkonäöltään samankaltaista veljestä, jolloin he ovat saattaneet etsiä valokuvista tähän ulkonäöltään sopivimmat vaihtoehdot, oikeus toteaa.

Oikeus huomioi myös, että tunnistaminen on tehty 2,5 vuotta joukkomurhan jälkeen. 

Barettimies näkyi lyhyesti 

Syyttäjän avainaineistoa oli Isisin propagandavideo, jolla punabarettinen mies ampuu maassa makaavan miehen lähietäisyydeltä. Vaikka esimerkiksi barettimiehen liikkumisessa ja ruumiinrakenteessa saattoi oikeuden mukaan nähdä yhtäläisyyksiä veljeksiin, ei oikeus katsonut voivansa varmistua henkilöstä.

– Barettimies esiintyy videolla lyhyen ajan eikä hänen kasvoistaan näy kuin sivuprofiili.

Irakista saadut esitutkintakertomukset puolestaan eivät tyydyttäneet tuomioistuinta laadultaan. Kuulustelupöytäkirjojen kirjaamistapa oli oikeuden mukaan suomalaista yleisluontoisempi, eikä todistajien ilmoittamien tietojen alkuperää ollut selvitetty tarkasti.

– Näin ollen johtopäätösten tekeminen kyseisistä kuulustelupöytäkirjoista on joka tapauksessa epävarmaa, oikeus totesi.

Veljeksillä mahdollisuus huomattaviin korvauksiin

Raskaista syytteistä vapautuneen irakilaismiehen asianajajalla oli keskiviikkona hyviä uutisia vankilaan vietäviksi. Syytteet nurin, ja vapaus koittaa saman tien.

– Huojentunut, helpottunut, tietenkin, kuvaili asianajaja Mika Miesmäki päämiehensä tunnelmia.

Irakilaisveljekset otettiin kiinni joulukuussa 2015, joten he ehtivät olla vangittuina noin puolitoista vuotta. Jos syyttäjä jättää jutun ajamisen vapauttavaan käräjäoikeuden tuomioon tai syytteet kaatuvat myös ylemmissä oikeusasteissa, veljeksillä on mahdollisuus hakea syyttömästi vangituille tarkoitettuja korvauksia.

Niin sanotut koppikorvaukset ovat viime vuosina olleet keskimäärin reilusti yli sata euroa per päivä. 


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme