Mainos
Mainos

Kaksi vasarasurmaa samassa paikassa: Näissä osoitteissa on tapettu useammin kuin kerran – MTV tapasi nykyisiä asukkaita

Helsingissä tapahtui vuosina 2000-2015 lähes 150 henkirikosta. MTV Uutiset kokosi ympäri kaupunkia sattuneet tapaukset kartalle. Vain neljässä kartalle merkityssä osoitteessa on tapahtunut useampi kuin yksi henkirikos. MTV Uutiset vieraili niissä kahdesta ja kysyi, miten samaan paikkaan sattuneet raa’at surmatyöt ovat vaikuttaneet alueen asukkaiden turvallisuuden tunteeseen.

Mieskaksikon uudenvuodenaaton juhlinta päättyi karulla tavalla Vuosaaren Mustankivenkadulla sijaitsevassa kerrostaloasunnossa vuonna 2011.

Lähistöllä asuva Aino* muistaa, kuinka poliisiautot vyöryivät illalla taloyhtiön pihalle.

– Näin sen kaverin, joka vietiin pois raudoissa. Kuitenkin vasta seuraavana päivänä kuulin, mitä oli tapahtunut.

Poliisin noutama 54-vuotias mies oli hakannut liikuntarajoitteista ystäväänsä muun muassa vasaralla päähän ja tallonut tämän kasvoja. Uhri menehtyi välikohtauksen jälkeen sairaalassa.

Mies tuomittiin elinkautiseen, mutta teon syyt jäivät hämärän peittoon.

"En halua lähteä täältä pois"

Tapaus järkytti Ainoa raakuutensa puolesta, mutta myös siksi, että hän tunsi molemmat miehistä työnsä kautta. Tapaus nousee mieleen ajoittain, vaikka tapahtuneesta on kulunut jo viisi vuotta.

– Kyllä nämä tapaukset aina vähän aikaa vaikuttavat. Se on aina mielessä, sillä näen surma-asunnon parvekkeen suoraan ikkunastani.

– En halua kuitenkaan lähteä täältä mihinkään pois. Pidän tätä aluetta aika turvallisena, varsinkin kun kuulee, mitä muualla on tapahtunut.

Myös Eila Rahkonen kokee naapuruston rauhalliseksi. Hän on asunut taloyhtiössä 1,5 vuotta. Hänelle tieto paikalla tapahtuneista henkirikoksista tulee yllätyksenä.

– Tässä on ollut tosi rauhallista, mitään ihmeellistä ei ole ollut. Lisäksi meillä on oikein hyvät naapurit. Asuntomme on tuossa vähän nurkalla suojassa – ei tiedä mitään, kun tulee sisään pahasta maailmasta.

Toinen vasarasurma kymmenen vuotta aiemmin

Mustankivenkatu 7:ssä tapettiin mies myös vuonna 2000. Tuolloin 37-vuotias mieshenkilö hakkasi asuntonsa sohvalla nukkunutta miestä vasaralla päähän ja painoi vaatemyttyä tämän kasvoille.

Surmatyö tuli poliisin tietoon, kun mies jäi kiinni näpistyksestä Itäkeskuksessa. Hän paljasti tappaneensa asuntoonsa miehen neljä päivää aiemmin. Tekoon oli johtanut ilmeisesti se, että uhri oli anastanut tekijältä huumeita.

Viereisen taloyhtiön asukkaaksi esittäytyvä nainen kertoo, ettei ole kuullut tapauksesta. Tuoreemman vasarasurman hän puolestaan tietää, sillä nainen muistaa naapurissa pitkään parveilleet rikostutkijat.

Lähellä sattunut henkirikos ei ole kuitenkaan vaikuttanut naisen turvallisuuden tunteeseen. 

– Olen ikäni asunut itä-Helsingissä, enkä halua muualle muuttaa, hän linjaa. 

– Ei täällä tarvitse mitään pelätä, ellei satu liikkumaan väärissä porukoissa, naisen ystävä kommentoi. 

Puukolla sydämeen

Toinen useamman henkirikoksen näyttämöistä sijaitsee koillis-Helsingissä, Töyrynummella.

Töyrynummentiellä sijaitsevissa kaupungin vuokra-asunnoissa iskettiin noin 35-vuotiasta miestä puukolla sydämeen vuonna 2004. Yli yhdeksän vuoden vankeustuomion saanut tappaja jahtasi myös paikalla ollutta naista, muttei saanut tätä kiinni.

Noin kaksi vuotta myöhemmin 32-vuotias somalialaismies murhasi raskaana olleen vaimonsa taloyhtiön pihamaalla. Pariskunnan 1,5-vuotias lapsi istui tapahtumahetkellä rattaissa, kun mies iski naista 17 kertaa keittiöveitsellä.

Oikeudessa kerrottiin, että mies uskoi vaimonsa olleen mukana salaliitossa hänen surmaamisekseen. Mies todettiin syyntakeettomaksi, eikä teosta seurannut rangaistusta, vaan hänet passitettiin pakkohoitoon.

"On näiden talojen edessä nähty niin ambulansseja kuin poliisiautojakin"

Taloyhtiön alkuperäinen asukas, Jyrki Helminen muistaa somalialaispariskunnan tapauksen. Hänen mukaansa taloyhtiö on rauhallinen sen karusta historiasta huolimatta.

– Ei täällä mun mielestä mitään turvatonta ole. Ainahan nyt vuokrataloissa naapurit häiritsee. Ei se sen ihmeellisempää ole. Eiköhän se ole joka puolella aivan sama homma.

Myös vuonna 2008 Töyrynummentielle muuttanut Saga Seppinen pitää kotinsa ympäristöä turvallisena.

– Viimeisen parin vuoden aikana meno on rauhoittunut paljon. Aiemmin täällä oli enemmän juopottelevaa porukkaa, mutta osa on lopettanut alkoholin käytön ja osa on kuollut pois. Välillä täällä on pyörinyt sellaisia 15-16-vuotiaita poikia, jotka ovat yrittäneet viedä terasseilta röökiä tai käyneet kokeilemassa ovia. He ovat kuitenkin saaneet äkkilähdöt. Kerran olemme joutuneet uhkaamaan heitä poliiseilla.

– On näiden neljän talon edessä kuitenkin nähty vuosien varrella niin ambulansseja kuin poliisiautojakin, hän toteaa.

*Aino ei halunnut esiintyä artikkelissa omalla nimellään.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme