Mainos

Kaljakelluntasyytteet menivät nurin

Vantaan käräjäoikeus on tänään antamallaan kansliapäätöksellä hylännyt kahden miehen syytteet kokoontumisrikkomuksesta. Javier Kaipila, 29, ja Mikko Järvinen, 30, olivat kertoneet internetsivuillaan Keravajoessa Vantaalla vuonna 2008 järjestetystä Kaljakellunta-tapahtumasta.

Oikeus katsoi, ettei syyttäjä pystynyt näyttämään miesten olleen tapahtuman järjestäjiä. Näin he eivät käräjätuomari Mikko Sihvolan mukaan syyllistyneet rikokseen, josta kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto vaati heille sakkorangaistusta.

Yleisötilaisuuden järjestäjän on kokoontumislain mukaan ilmoitettava tilaisuudesta määrätyllä tavalla.

Alkoi toveripiiristä

Kaljakellunta on alun perin toveripiiristä alkanut vuosittainen tapahtuma, jossa elokuun alussa kellutaan erilaisilla lautoilla ja veneillä runsaan neljän kilometrin reitti Keravajoessa. Samalla nautitaan alkoholia. Tapahtumaan on viime vuosina osallistunut yli tuhat ihmistä.

Poliisi hermostui tapahtumasta, koska sen mukaan kellumiseen liittyy turvallisuusriskejä ja osallistujat roskaavat tapatuma-aluetta. Komisario Jarmo Ojala Vantaan poliisista kutsui kaljakelluntasivustoa ylläpitäneet miehet keskustelemaan kanssaan kesällä 2008.

Kaipila ja Järvinen sulkivat sivustonsa poliisin vaatimuksesta, mutta tapahtuma järjestettiin silti. Muun muassa tämä osoitti syytettyjen mielestä, että he eivät voineet järjestää eivätkä peruuttaa tapahtumaa.

Järjestämispäivämäärä sovittiin Kaljakellunta-sivuston keskustelufoorumissa keskustelijoiden kesken. Kun päivämäärästä alkoi olla yksimielisyys, syytetyt siirsivät päivämäärän sivuston etusivulle.

Mitään muuta tapahtuman valmisteluun liittyvää ei ole Kaipilan tai Järvisen osoitettu käräjäoikeuden mukaan tehneen. Käräjäoikeus katsoo, että pelkästään tapahtuma-ajankohdan siirtäminen etusivulle ei tee syytetyistä tilaisuuden järjestäjää.

Tätä näkemystä tukee oikeuden mukaan myös se, että tänä vuonna, kun Kaljakellunta-sivusto oli ollut jo yli vuoden suljettuna, tapahtumaan osallistui suurin piitein yhtä paljon ihmisiä kuin viime vuonna.

Syytettyjen mielestä järjestäjää ei ollut

Syytettyjen mielestä Kaljakellunnalla ei ole järjestää. Syyttäjä sen sijaan katsoi oikeudessa, että mikään tapahtuma ei voi järjestyä itsekseen.

Syytettyjä avustanut oikeustieteen kandidaatti, filosofian tohtori Ville Oksanen sanoi oikeudessa, että kokoontumislaki ei ole enää ajan tasalla. Siinä ei hänen mukaansa oteta huomioon Facebook-ryhmissä ja muualla tietoverkossa spontaanisti järjestyviä kokoontumisia.

– Aikaisemmin on ollut melko selvää, kuka on tapahtuman järjestää, Oksanen sanoi oikeudessa kaksi viikkoa sitten.

Hän viittasi tavanomaisiin yleisötilaisuuksiin, kuten konsertteihin, joiden järjestäjä laittaa niistä ilmoituksen lehteen.

Lähettämässään tiedotteessa Oksanen kiittelee Vantaan käräjäoikeuden päätöstä.

– Tuomio on vakuuttavasti perusteltu eikä jätä mitään arvailujen varaan. Pelkkä keskustelumahdollisuuden tarjoaminen ei tee ylläpidosta tapahtuman järjestäjää. Kyseinen linjaus on tärkeä sananvapauden kannalta, sillä päinvastainen tulos olisi tehnyt verkkofoorumien ylläpidon Suomessa jokseenkin mahdottomaksi.

Valtio määrättiin korvaamaan syytettyjen oikeudenkäyntikuluja 2 928 eurolla.

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot