Mainos
Mainos

Kaljakuskit huijasivat Koffilta yli satatuhatta euroa

Helsingin käräjäoikeus langetti tukun ehdollisia vankeustuomioita vyyhdissä, jossa Sinerbrychoffilta huijattiin toistasataa tuhatta euroa. Mukana oli kaljakuskeja, välittäjiä ja ravintoloitsijoita.

Huijauskuvio nivoutui metallisiin 30 litran oluttynnyreihin, joista hanaolut valutetaan ravintoloissa ja baareissa tuoppeihin. Kuljettajat anastivat tyhjiä tynnyreitä, myivät ne välittäjille ja ravintoloitsijat kuittasivat panttirahat.

Toiminta jatkui elokuusta 2012 tammikuuhun 2014.  Syytteiden mukaan kyse olisi ollut noin 4500:sta olutastiasta, mutta oikeus löysi näyttöä 3000:sta.

Jutussa tuomittiin yhteensä seitsemän kuljettajaa ja apumiestä, joista useat olivat virolaistaustaisia. 

Tyhjiä tynnyreitä ei palautettu

Kuskit kuljettivat olutta ravintoloihin ja samalla kun asiakas sai täysiä tynnyreitä, tyhjät otettiin pois. Tynnyrin pantti oli 58 euroa. Se kuitattiin kyllä asiakkaalle, mutta tynnyriä ei palautettukaan Koffille.

Sen sijaan niitä myytiin välittäjille kymmenellä eurolla. Välittäjiä tuomittiin jutussa kolme ja pisimmän rangaistuksen sai turkkilaistaustainen mies.

Välittäjät puolestaan myivät tyhjät tynnyrit ravintoloitsijoille 25-30 eurolla. Nämä taas palauttivat tynnyrit Koffille tai tukkuliikkeisiin. Ravintolat saivat 58 euron pantin käytettäväksi tukku- tai panimo-ostoksissa.

Pisimmät tuomiot tässä portaassa langetettiin turkkilaistaustaiselle ja bangladeshiläistaustaiselle miehelle.

Yhden Malmilla sijaitsevan ravintolan tukkukortilla oli palautettu 800 astiaa enemmän kuin mitä täysiä oli ostettu Koffilta. Kontulassa sijaitsevien kahden ravintolan ostojen ja palautusten erot olivat 1200 ja 1500 astiaa.

Tyhjiä olutastioita varastoitiin erikseen vuokratussa kontissa ja ravintoloiden varastoissa Itä- ja Pohjois-Helsingissä.

Autoja ei tarkastettu

Huijaus onnistui, koska Koffin tehtailla Keravalla vain joka kymmenes tynnyripalautus tarkastettiin. Kaikkiaan Koffilla on näitä noin 60 euron hintaisia olutastioita satatuhatta.

Jos autoa ei tarkastettu, niin kaikkia tynnyreitä ei palautettu. Ainakin yhdellä kuskilla oli kuormurissaan väliseinä, jonka taakse hän pöniköitä jätti.

Vyyhti lähti paljastumaan loppuvuodesta 2013, kun Heinon tukussa Helsingissä ihmeteltiin sinne palautettavien Koffin astioiden määrää.

Tämän jälkeen Sinerbrychoffilla ryhdyttiin seuraamaan kuljettajien palautuksia. Kuljettajan kuittipäätteestä selvisiä montako tyhjää tynnyriä kuski oli ottanut kyytiin ja tehtaan valvontakameranauhalta montako tosiasiassa palautettiin.

Ehdollisia tuomioita

Kuljettajat ja apumiehet saivat törkeästä kavalluksesta 6-8 kk ehdolliset vankeusrangaistukset. Yksi tuomittiin kavalluksesta sakkoihin. Kuljettajien on maksettava Sinerbrychoffille korvauksia yhteensä noin 140000 euroa.

Lisäksi oikeus langetti tuomioita törkeästä rahanpesusta ja rahanpesusta. Kolme välittäjää tuomittiin 5 kk - 1 v 2 kk ehdollisiin tuomioihin ja kahdeksan ravintolatoiminnan harjoittajaa sai niin ikään ehdollista 30 päivää - 1 v 3 kk.

Välittäjien ja ravintoloitsijoiden on korvattava rikoshyötyä valtiolle yhteensä yli 300000 euroa.

Summa nousi kuljettajien korvausta suuremmaksi, koska tukkuun palautettiin enemmän astioita kuin mistä kuljettajat tuomittiin.

Ravintoloitsijoiden rikoshyödyksi katsottiin täydet 58 euroa astialta ja välittäjien 25 euroa. Oikeus ei vähentänyt rikoshyödystä edelliselle portaalle maksettua hankintahintaa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme