Mainos

Kanerva-jutun syyttäjä: Lahjusrikos täyttyy kepeästi

Syyttäjän mukaan kansanedustaja Ilkka Kanervalla (kok.) on ollut Varsinais-Suomen maakuntaliiton puheenjohtajana paitsi vankat muodolliset toimintavaltuudet myös tosiasialliset valtuudet vaikuttaa kauppakeskushankkeita koskevaan päätöksentekoon.

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe katsoo, että vaikutusta ovat lisänneet Kanervan poikkeuksellinen poliittinen painoarvo, hänen laaja suhdeverkostonsa ja taustansa.

– Maakuntahallituksen puheenjohtajalla on ollut sellaiset tosiasialliset painoarvot, että lahjusrikoksen tunnusmerkistöt täyttyvät kepeästi, syyttäjä Jukka Rappe totesi loppulausunnossaan Helsingin käräjäoikeudessa.

Syyttäjä katsoo, että neljä kauppakeskushankkeista tunnettua liikemiestä antoi Kanervalle vaalitukea ja syntymäpäiväjuhlien sponsorirahaa yhteensä noin 50 000 euroa 2006–2008 välisenä aikana siksi, että Kanervalla oli valtaa vaikuttaa kaava-asioihin.

– Syytteessä tarkoitetuilla eduilla on ajallinen ja asiallinen yhteys maakuntaliiton päätöstä edeltäneisiin hankkeisiin, Rappe sanoi.

Syytteessä olevat Kanerva ja Nova-johtajat Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki sekä liikemiehet Toivo Sukari ja Kyösti Kakkonen kiistävät jyrkästi syyllistyneensä lahjusrikokseen. Heidän mielestään kyse on ollut normaalista poliittisen toiminnan tukemisesta.

Suurenna kuva klikkaamalla.

Syyttäjä ei usko täydelliseen tietämättömyyteen väitetystä yhteydestä, vaan katsoo, että liikemiehet ovat toimineet tietoisesti. Syytetyillä liikemiehillä on ollut syyttäjän mukaan yleisestikin tarve verkostoitua ja vaikuttaa.

– Varsin pitkälle on oltu tietoisia puolin ja toisin millaisia hankkeet ovat. Ei mitenkään voi toimia kaupanrakentajana ja maakuntaliiton puheenjohtajana tuntematta tätä, Rappe sanoi.

Kanervan puolustuksen mukaan syytekirjelmässä nimettyihin hankkeisiin liittyviä kaava-asioita ei käsitelty maakuntahallituksessa. Ne ovat olleet kaupungin hankkeita tai niitä ei ole ollut olemassa.

– Kaikkien syytteessä mainittujen hankkeiden toteuttaminen oli riippuvainen maakuntaliiton päätöksenteosta, syyttäjä Jukka Rappe esitti loppupuheenvuorossaan.

Syyttäjä vaatii entiselle ulkoministerille vähintään kahden vuoden vankeustuomiota. Yli kahden vuoden tuomio tulee määrätä ehdottomana, mikäli tuomio tulee.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot