Mainos
Mainos

Kansanedustajalta lakialoitteet: Raiskauksesta aina vankeutta, ei huojennusta ensikertalaisille

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen aikoo jättää kolme lakialoitetta erityisesti raiskausrangaistusten kiristämiseksi.

Heinonen kertoo blogissaan, että hän tuo eduskunnan täysistuntoon torstaina aloitteen ehdottoman vankeusrangaistuksen tuomitsemista kaikista raiskauksista.

– Ehdollinen vankeus ei minusta ole missään suhteessa uhrin kokemaan. Raiskaaja selviääkin teostaan nykyisin usein ehdollisella tuomiolla. Käytännössä jopa törkeästä raiskauksesta tuomittu nuori henkilö voi selvitä teostaan tänä päivänä ilman istumista. Siis jopa raiskauksesta missä käytetään ampuma- tai teräasetta, Heinonen kirjoittaa.

Heinonen jättää lakialoitteen myös ensikertalaisuusmääritelmän muuttamisesta.

Ote Heinosen blogista

Suojataanko meillä jopa tavaraa enemmän kuin ihmistä?

Näin kävi kun vertaa Ajankohtaisen Kakkosen keväällä esille nostamaa raiskaustapausta ja Hämeessä tapahtunutta olutvarkautta. Raiskaajaa rangaistiin ehdollisella rangaistuksella koska miehellä oli vakituinen työpaikka ja hän oli ensikertalainen. Vastaavan rangaistuksen sai olutta riihimäkeläisliikkeestä vienyt nainen. Voisi hyvin kysyä oikeuslaitokselta; miten meni niinku omasta mielestäsi?

– Nyt elämme maassa, missä voi raiskata kolmen vuoden välein ensi kertaa. Minusta rikoksen voi tehdä vain yhden kerran ensimmäistä kertaa, Heinonen jatkaa.

Heinosen mukaan seksuaali- ja väkivaltarikoksissa ei tarvita lainkaan ensikertalaisuushuojennuksia tuomioissa.

Heinonen haluaa muuttaa myös pitkäaikaisvankien vaarallisuusarvioiden laatimista.

– Vaarallisia jopa elinkautisvankeja on vapautettu vastoin vaarallisuusarvion tehneiden ammattilaisten näkemystä. Viimeksi oikeus päätti vapauttaa useita eri kertoja raiskanneen, hyväksikäyttäneen ja murhanneen vangin vaikka rikosseuraamuslaitos ei puoltanut miehen laskemista vapaaksi, Heinonen jatkaa.

Heinosen bloggauksesta uutisoi ensimmäisenä kokoomuksen verkkolehti Verkkouutiset.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme