Mainos

Käräjäoikeus hylkäsi ylijohtajan pahoinpitelysyytteen

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi rautatieviraston ylijohtajan Kari Alppivuoren saaman pahoinpitelysyytteen. Oikeuden mukaan pahoinpitelystä ei ollut näyttöä.

Syytteen mukaan Alppivuori olisi taklannut alaistaan selkään rautatieviraston käytävällä maaliskuussa. Tilannetta edelsi suukopu ja miesten välillä oli ollut ongelmia jo pidempään.

Kihlakunnansyyttäjä Raimo Kuusiston ajama syyte perustui Alppivuoren alaisen kertomaan ja siihen, että tämä oli käynyt näyttämässä venähtänyttä pakaralihastaan lääkärissä samana päivänä.

Alppivuori kiisti oikeudessa viikko sitten jyrkästi kontaktin. Oikeussalissa kuultiin myös kahta todistajaa, joista kumpikaan ei ollut nähnyt kontaktia miesten välillä.

"Yleisen elämänkokemuksen nojalla..."

Käräjäoikeus totesi jutun kertomukset ristiriitaisiksi sen suhteen mitä rautatieviraston käytävällä 12. maaliskuuta kello 15 jälkeen oli tapahtunut.

Riidatonta oikeuden mukaan oli, että tapahtumien taustalla olivat Alppivuoren ja alaisen pitkäaikaiset erimielisyydet työyhteisössä.

- Yleisen elämänkokemuksen nojalla on luultavaa, että sikäli kun yllättävä taklaus olisi ylijohtajatasoisen esimehen taholta tapahtunut, alainen olisi huudahtanut tai alkanut syytellä Alppivuorta, oikeus totesi. Tällöin jompi kumpi käytävillä olleista todistajista olisi kuullut jotakin.

Kukaan ei kuitenkaan tehnyt kuulo- tai näköhavaintoja taklauksesta.

Oikeus vetosi myös oikeudessa kuullun asiantuntijalääkärin kertomaan siitä, että alaisen vamma ei ole voinut syntyä hänen kertomallaan tavalla.

Oikeuden mukaan alaisen kertomus ja kyseenalaistettu työterveyslääkärin lausunto eivät riitä tuomitsemiskynnyksen ylittäväksi näytöksi, kun Alppivuori on kiistänyt teon.

Valtio maksaa oikeudenkäyntikulut

Koska syytteet hylättiin, niin valtio joutuu maksamaan ylijohtajan oikeudenkäyntikulut.

Kulut nousivat suhteellisen suuriksi siihen nähden, että kyseessä oli vain pahoinpitelyjuttu. Toisaalta Alppivuoren taholta juttua jouduttiin selvittämään itse. Oikeussalissa Alppivuoren asianajaja Marjatta Kuha moitti poliisitutkintaa kelvottomaksi.

Yhteensä Alppivuorelle korvattava summa on noin 6800 euroa, josta 5200 euroa muodostuu asianajajakuluista, 1500 euroa todistajanpalkkioista ja noin 100 euroa Alppivuoren omista matkakuluista.

Alppivuori on ollut oikeudenkäynnin takia pidätettynä ylijohtajan virasta. Oikeuden päätöksen jälkeen estettä virkaan palaamiselle ei ole.

Lue jutun oikeudenkäynnistä 7. elokuuta:

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot