Mainos
Mainos

Karjalainen: Festivaalilääkäri tuli kysymättä ”hoitokäynnille” – sakot seksuaalirikoksesta

Joensuun Ilosaarirockissa vapaaehtoisena lääkärinä toimineen miehen seksuaalirikostuomio jäi voimaan, kertoo Karjalainen. Miestä oli valittanut käräjäoikeuden tuomiosta Itä-Suomen hovioikeuteen, mutta perui valituksen viime viikolla.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi miehen runsas vuosi takaperin 60 päiväsakkoon, mistä kertyi miehen tuloilla maksettavaksi 3300 euroa. Miehen todettiin syyllistyneen kotirauhan rikkomiseen ja pakottamiseen seksuaaliseen tekoon.

Teko sattui heinäkuussa 2014. Ilosaarirockissa järjestyksenvalvojana toiminut nainen loukkaantui tapahtumassa, ja mies hoiti tätä tapahtuman ensiaputeltassa. Nainen lähti sen jälkeen kotiinsa.

Yöllä lääkäri tuli kuitenkin naisen kotiin. Nainen kertoi yllättyneensä miehen tulosta, koska kotikäynnistä ei oltu sovittu. Lääkärin oli ollut määrä soittaa naiselle kahden tunnin välein tämän voinnin tarkistamiseksi.

Käräjäoikeus: Poikkeuksellista

Käräjäoikeus totesi, että oli epätavallista ja poikkeuksellista, että lääkäri tulee keskellä yötä kotikäynnille potilaan siitä tietämättä. Mies tunnusti kosketelleen naisen niskaa, yläselkää, lantiota ja pakaroita osittain paljailta ihon alueilta. Nainen kertoi kokeneensa tapahtuman erittäin ahdistavaksi ja pelottavaksi, koska oli yksin kotonaan.

Miehen mukaan koskettelussa oli kysymys tutkimustarkoituksessa tehdystä lääketieteellisestä palpoimisesta eli käsin tunnustelemisesta. Käräjäoikeus ei uskonut selitystä, vaan tuomioistuimen mukaan mies olennaisesti loukkasi naisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Mies joutui maksamaan naiselle kärsimyksestä 2000 euroa, minkä lisäksi maksettavaksi tuli uhrin oikeudenkäyntikuluja lähes saman verran.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme