Mainos
Mainos

Karu tilasto: Rikosten uhreina yli 6500 lasta – "Kaikki tapaukset ovat liikaa"

Viime vuoden aikana rikoksen uhriksi joutui yhteensä 6681 alaikäistä. Poliisin mukaan jokainen tapaus niistä on liikaa.

Yleisin lapsiin kohdistunut rikos oli pahoinpitely, jonka uhriksi joutui viime vuonna 5006 alaikäistä. Poikia pahoinpitelyjen uhreista oli 3230 ja tyttöjä 1776.

Tiedot perustuvat Tilastokeskukselta saatuihin tullin, rajavartiolaitoksen sekä poliisin rikostilastoihin.

Pahoinpitelyjen jälkeen yleisin lapsiin kohdistunut rikos oli seksuaalinen hyväksikäyttö. Hyväksikäytettyjä tyttöjä oli 1024 ja poikia 126, yhteensä siis 1168 lasta. Sen päälle lapseen kohdistuneita raiskaustapauksia oli 235.

– Se on selvää, että kaikki tapaukset ovat liikaa, tiivistää rikoskomisario Juha Juurinen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Juurinen arvelee sen enempää tilastoihin perehtymättä, että iso osa alaikäisten pahoinpitelyistä on lasten keskinäisiä tapauksia.

– Lähempänä täysi-ikäisyyttä nuoret kahinoivat keskenään siellä, missä ikinä liikkuvatkin. Sitä nuoremmilla mukana on esimerkiksi koulussa sattuneet tapaukset, joista tehdään ilmoituksia melko matalallakin kynnyksellä, Juurinen toteaa.

– Toki mukaan mahtuu myös perheväkivaltaa.

Jos pahoinpitelyrikokset ovat usein lasten keskinäistä kahnausta, seksuaalirikoksissa mukana on usein joko lapsen läheinen tai netti.

– Lapsen seksuaalisissa hyväksikäytöissä on lähisuhdeasiaa aika paljon. Nettipuolella yhdellä tekijällä voi olla helposti kymmenenkin uhria, Juurinen sanoo.

Positiivista tilastoja tarkastellessa on kuinkin edes se, että vuonna 2013 alaikäisiä uhreja oli noin 7000, eli reilut 300 enemmän.


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme