Mainos
Mainos

Käsittämätöntä byrokratiaa: Virolaismiestä ei saada oikeuteen suomalaisesta vankilasta

Vantaan käräjäoikeudessa on törmätty erikoiseen ongelmaan. Autovarkauksista tuomittua ja vankilassa istuvaa virolaismiestä ei saada oikeuteen vastaamaan toiseen autovarkausjuttuun.

– Tämä on täysin uskomatonta, sanoo syyttäjä Leena Hurmala-Kanerva Vantaan syyttäjänvirastosta.

Tapahtumat käynnistyivät 14. helmikuuta 2008. Ahvenanmaalaisen yrittäjän musta Jaguar S-type -auto vietiin Vantaalta huollosta. Poliisikuulusteluissa virolaispuuseppä myönsi hakeneensa 60000 euron arvoisen auton ja ajaneensa sen Espanjaan.

Puuseppä oli pari viikkoa vangittuna, mutta vapautettiin 18. maaliskuuta 2008. Virolaisissa kilvissä ollut autokin palautettiin sen omistaneelle rahoitusyhtiölle.

– Minun käsitykseni oli, että tämä olisi aika tavanomainen operaatio poliisille ja oikeusjärjestelmälle, sanoo varkauden uhriksi joutunut Tony Sorada.

Toisin kävi.

Syyte nostettiin 2008

41-vuotias puuseppä sai syytteen joulukuussa 2008. Syyttäjä Lahja Kyllönen-Kaitaniemi vaati puusepälle ehdotonta vankeutta törkeästä varkaudesta.

Kesti kuitenkin toista vuotta ennen kuin juttu tuli ensimmäisen kerran esille Vantaan käräjäoikeudessa. Puuseppä tuli 18. maaliskuuta 2010 paikalle, mutta koska hänellä ei ollut avustajaa käräjätuomari Olli Haapaniemi peruutti pääkäsittelyn. Omasta mielestään puuseppä ei olisi avustajaa tarvinnut.

Juttu oli uudestaan esillä 8. huhtikuuta 2010. Sekä puheenjohtaja että syyttäjä olivat vaihtuneet. Nyt uusi syyttäjä Leena Hurmala-Kanerva pyysi pääkäsittelyn peruuttamista lisätutkinnan takia. Puheenjohtaja Risto Tikka päätti näin.

Poliisi kuulusteli uudestaan ahvenanmaalaisen, autohuollon edustajan, puusepän ja myös toisen rikoksesta epäillyn Espanjassa asuvan suomalaisliikemiehen. Lisätutkinta valmistui toukokuussa 2010.

Tuomarit vaihtuvat taas

Vuosi vierähti ja juttu tuli esille seuraavan kerran 14. kesäkuuta 2011. Nyt puheenjohtajana toimi laamanni Seppo Karvonen. Puuseppä, ahvenanmaalainen ja autohuollon edustaja olivat paikalla, mutta kuultavaksi nimetty Espanjassa asuva liikemies ei saapunut oikeussaliin. Karvonen peruutti käsittelyn.

Seuraava käsittely tuli puolentoista vuoden päästä: 18. joulukuuta 2012 liikemies saapui paikan päälle, mutta nyt puuseppä puuttui. Hänet oli haastettu, mutta mies ei saapunut paikalle. Jutussa oli nyt jo neljäs eri puheenjohtaja, käräjätuomari Timo Heikkinen.

Seuraavaksi käsittelypäiväksi määrättiin 16. huhtikuuta 2013, mutta juttua ei käsitelty silloinkaan, koska puuseppää ei saatu haastettua. Mies oleskeli joko Virossa tai Espanjassa.

Puuseppä vangitaan poissaolevana

7. kesäkuuta 2013 Vantaan käräjäoikeus määräsi puusepän vangittavaksi poissaolevana. Kihlakunnansyyttäjä Hurmala-Kanerva laati eurooppalaisen pidätysmääräyksen. Samaan aikaan rikosseuraamusvirasto teki myös pidätysmääräyksen, koska puuseppä oli tuomittu vankeuteen kahdesta muusta rikoksesta.

Puuseppä jäi kiinni Virossa 7. syyskuuta 2013. Harjun alioikeus päätti luovuttaa hänet Suomeen 17. syyskuuta ja 20. syyskuuta mies tuotiin maahan.

Heti tuoreeltaan mies vangittiin Vantaan käräjäoikeudessa epäiltynä törkeästä varkaudesta. Hän ei vastustanut vangitsemista.

Samaan aikaan mies ryhtyi suorittamaan muista jutuista saamaansa runsaan kahden vuoden vankeustuomiota. Näissä jutuissa oli kyse arvoautoihin liittyvistä törkeistä petoksista, varkauksista ja väärennöksistä.

Jaguar-varkauden piti tulla esille 9. lokakuuta 2013.

Harjun alioikeus ja luovutus

Tässä vaiheessa Vantaalla huomattiin kuitenkin, että Harjun alioikeus oli luovuttanut 41-vuotiaan Suomeen vain istumaan vankeustuomiotaan. Päätöksessä ei otettu lainkaan kantaa vireillä olleeseen Jaguar-syytteeseen.

Käräjäoikeus vapautti puusepän tutkintavankeudesta ja peruutti lokakuulle sovitun istunnon. Mies istui kuitenkin siis vankilassa.

Suomen pyynnöstä Viron apulaisvaltakunnansyyttäjä Meelis Sentifioli vaati 9. lokakuuta 2013 Harjun alioikeudessa, että luovutuspäätökseen lisättäisiin se, että puuseppää voitaisiin syyttää Suomessa Jaguar-varkaudesta.

Virolaissyyttäjä tosin totesi oikeudelle, että Virossa varkauden vanhenemisaika on viisi vuotta ja kun Jaguar-varkaudesta on kulunut yli viisi vuotta, niin teko on Viron lain mukaan vanhentunut.

Myös puusepän puolustaja oli samaa mieltä. Ei siis ollut yllätys, että Harjun alioikeus päätyi siihen, että Jaguar-varkautta ei saa käsitellä Suomessa.

– Häntä ei luovutettu meidän juttuun ollenkaan, sanoo Leena Hurmala-Kanerva Vantaan syyttäjänvirastosta. Jutun käsittely Vantaan käräjäoikeudessa keskeytettiin.

– Tässä vaiheessa voisi muutaman adjektiivin sanoa, mutta häveliäisyys estää sanomasta, Sorada toteaa. - Eestin valtio tuntuu nyt suojelevan omia rikollisia mahdollisuuksien mukaan.

Yhteys Ferrariin

Jaguaarivarkaudesta epäillyllä 41-vuotiaalla virolaismiehellä on myös yhteys ns. miljonääriäidin Ferrari-juttuun.

41-vuotiasta miestä epäillään avunannosta törkeään kavallukseen jutussa, jossa sittemmin hämärissä oloissa kuolleen miehen Ferrari myytiin Espanjassa ilman hänen lupaansa.

Juttu on tällä hetkellä syyteharkinnassa.

Itsekin aikanaan talousrikoksista tuomittu Sorada ei haikaile korvausten perään.

– Tärkeämpi asia on se, että kukaan toinen ei joutuisi tällaisen episodin kohteeksi.

Vapaus poistua Suomesta 

Suomessa rikos ei vanhene lähitulevaisuudessa. Törkeän varkauden vanhenemisaika on kymmenen vuotta ja tämä aika katkesi siihen, kun juttua jo ensimmäisen kerran käsiteltiin.

Puuseppä siis istuu suomalaisessa vankilassa, mutta hänen Suomessa tekemäänsä autovarkautta ei saa käsitellä oikeudessa.

Puuseppä vapautuu vankilasta joulukuussa 2014, eikä häntä saa ottaa kiinni vankilan portilta. Lain mukaan miehellä on 45 päivää aikaa poistua Suomesta. Suoja-aikana häntä ei saa ottaa vanhojen rikosepäilyn takia kiinni.

– Jos hän jää Suomeen, niin hänet voi ottaa normaalisti kiinni tähän asiaan, syyttäjä toteaa.

Hurmala-Kanerva arvelee, että mies tullaan vangitsemaan uudestaan poissaolevana Vantaan käräjäoikeudessa. Viro tuskin miestä Suomeen tämän epäilyn takia luovuttaa. Sen sijaan jos mies matkustaa johonkin toiseen Euroopan maahan ja jää kiinni, luovutus voi onnistua.

– Lain mukaan tässä on menty. Tämä toimii tällä tavalla ja valitettavasti tässä on käynyt näin, syyttäjä Hurmala-Kanerva sanoo.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme