Mainos
Mainos

Katkelmia Auer-dokumentista: Poliisit juoksivat pelloilla selvännäkijän vinkkien perässä

Lokakuussa ensi-iltansa saava dokumentti Ulvilan murhamysteeri perkaa tiheällä kammalla Jukka S. Lahden vuonna 2006 tapahtuneeseen murhaan liittyvää rikostutkintaa.

Pekka Lehdon ohjaamassa dokumentissa kerrotaan muun muassa, kuinka tutkijat hyödynsivät alkuvaiheessa jopa selvännäkijää murhaajan selvittämiseksi.

– Kaikki mahdolliset, lailliset, keinot käytettiin ja sitten oli näitä selvännäkijöitä myös, sanoo jutun tutkinnanjohtaja (2008-2010) Pauli Kuusiranta dokumentista annetussa ennakkomateriaalissa.

Dokumentin mukaan selvännäkijä oli kertonut poliisille, että murhaaja oli paennut paikkaan, jossa oli heinäseipäitä. Väitteen takia poliisi kuvasi lähialueen pellot.

– Se meni kyllä niin totaalisesti pieleen kuin vain voi pieleen mennä, Kuusiranta toteaa.

Valokeilassa "Seppo"

Dokumentti on näytetty ennakkoon jo kesäkuussa Sodankylän elokuvajuhlilla ja se kuvaa, miten kaikkea miehensä murhasta syytetty Anneli Auer ja hänen lapsensa ovat kohdanneet rikostutkinnan ja oikeusprosessin aikana.

Tekijät ovat vakuuttaneet, etteivät ole halunneet ottaa kantaa Auerin syyllisyyteen, vaan tarkoitus on ollut kuvata inhimillistä kärsimystä perheen sisällä.

Elokuvassa äänessä ovat Auer ja hänen vanhin tyttärensä, joka kertoo nähneensä surmaajan poistuvan ikkunasta. Lisäksi kuullaan muun muassa jutun ensimmäistä tutkinnanjohtajaa, kihlakunnansyyttäjää ja asianajajaa.

Auer itse kertoo esimerkiksi suhteestaan peitepoliisi "Seppoon", joka hakeutui Auerin kanssa suhteeseen vuonna 2009. Puoli vuotta kestänyttä peitetoimintaa on arvosteltu siitä, että "Sepon" ja Auerin välit tulivat liian läheisiksi.

Auerin mukaan kyseessä oli seurustelusuhde yhteisine matkoineen ja luottamuksellisine puheineen.

– Hän ehdotti, että lähdettäisiin yhdessä kylpylään, vietäisiin lapset sinne. Siellä hän sitten ensimmäisen kerran alkoi lähennellä. Ja hän antoi ymmärtää, että hänellä on jotain tunteita minua kohtaan.

– Hän esitti, että hän on vakavissaan. Että hän olisi viisi vuotta sitten eronnut ja minä olin ensimmäinen nainen, kenen kanssa hän mitään vakavaa suhdetta voisi ylipäätään harkita.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme