Mainos
Mainos

Katuväkivalta laskenut - työpaikalla uhriksi yhä useammin

Katuväkivallan määrä on vähentynyt Suomessa 1980-luvulta lähtien, kertoo Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos Optula. Sen sijaan 2000-luvun aikana naisten työpaikalla kokema väkivalta on lisääntynyt.

Optulan vuoden 2013 kansalliseen rikosuhrikyselyyn perustuvan raportin mukaan työpaikkaväkivallalle altistuvat etenkin 25–44-vuotiaat naiset, joista lähes joka kymmenes oli viime vuoden aikana kokenut työtehtävissään uhkailua tai fyysistä väkivaltaa.

Työpaikalla koettu väkivalta liittyy etenkin sosiaali- ja palvelualoihin, joissa väkivallantekijä on hoidettava asiakas tai potilas. 

Miehet sen sijaan altistuvat väkivallalle vartiointialalla ja poliisissa, joissa riski joutua väkivallan uhriksi on huomattavan korkea. 

Naisilla vammaan johtaneen väkivallan kokeminen oli miehiä yleisempää. Miehet sen sijaan joutuvat naisia useammin hyvin vakavan fyysisen väkivallan uhriksi. Tapahtumapaikka on usein yksityisasunto. 

Miehet väkivallan uhreina ulkona, naiset sisällä

Rikosuhrikyselyyn perustuvan raportin mukaan väkivaltakokemukset olivat viime vuoden kyselyn perusteella yhtä yleisiä miehillä ja naisilla.

Yksityisasunnoissa väkivaltatilanteet kohdistuvat yleisemmin naisiin. Kotona tapahtuvasta uhkailusta ja väkivallasta ilmoittivat etenkin 15–24-vuotiaat naiset. Kaikkiaan perheväkivallan taso on pysynyt kyselytutkimuksissa samalla tasolla 1980-luvulta lähtien. 

Miehet sen sijaan joutuvat naisia useammin uhkailun tai väkivallan kohteeksi ravintoloissa tai baareissa sekä julkisilla paikoilla, joissa väkivallalle ovat alttiina etenkin nuoret miehet. 

Yli 55-vuotiaat joutuvat harvoin väkivallan kohteeksi julkisilla paikoilla tai ravintoloissa, koska he viettävät ravintoloissa vähemmän aikaa.

Optulan raportti perustuu vuoden 2013 kansalliseen rikosuhritutkimukseen. Tutkimus on nimetön, 15–74-vuotiaille suunnattu kysely, johon vastasi vuonna 2013 yhteensä 6 999 Suomessa vakituisesti asuvaa henkilöä.

Rikosuhritutkimuksella pyritään saamaan selville sellaista tietoa rikollisuudesta, jota ei ilmoiteta viranomaisille. Optulan mukaan viranomaistilastot kuvaavat varsin luotettavasti esimerkiksi vakavaa väkivaltaa, mutta lievän väkivallan ilmitulo on paljon sattumanvaraisempaa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme