Mainos
Mainos

Kauhajoki-komisario: Julkisuus minulle riittävä rangaistus

Kauhajoen kouluampujalle aseen jättänyt rikoskomisario pitää julkisuutta riittävänä rangaistuksena itselleen. Komisarion asiamiehen mielestä komisario tulisi jättää tuomitsematta rangaistukseen, vaikka häntä vastaan ajetut syytteet menisivät oikeudessa läpi.

- Julkisuus on ollut hyvinkin raskasta päämiehelleni, perusteli vaatimustaan syytetyn asiamies.

Oikeudessa kuultiin tänään osapuolten loppulausunnot.

Syytetty kiisti edelleen loppupuheenvuorossaan kaikki häntä vastaan nostetut syytteet. Hän ihmetteli, miksi muut poliisimiehet eivät ottaneet ampujalta asetta pois, vaikka kaikki ovat puhuneet ponnekkaasti tämän puolesta.

- Poliisimiehillä olisi ollut lain mukaan oikeus ottaa itsenäisesti Saarelta ase pois surmia edeltäneenä viikonloppuna, muistutti syytetyn asiamies.

Matti Saaren ase oli tuolloin mitä ilmeisemmin tämän asunnolla Kauhajoella, vaikka Saari itse oli viikonlopun vietossa kotikonnullaan Pohjois-Pohjanmaalla.

Rangaistusvaatimukset uudistettiin

Syyttäjä ja omaiset uudistivat oikeudessa aiemmat rangaistusvaatimuksensa. Syyttäjä muistutti, että komisario luultavasti tiesi Matti Saaren ampumisvideoista jo surmia edeltäneellä viikolla, eikä vasta päivä ennen veritöitä, kuten komisario on itse kertonut.

Syytetty on itse kiistänyt väitteen sillä perusteella, että hänen työkoneeltaan ei pääse Youtubeen tai Irc-galleriaan. Tiedostot on kuitenkin saatettu imuroida muilta koneilta, minkä jälkeen ne on voitu lähettää komisarion koneelle, muistutti syyttäjä.

Syyttäjän mielestä komisarion arviointivirhe oli niin karkea, että sen täytyy johtaa rikosvastuuseen. Hän vaatii sakkorangaistusta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta

Uhrien omaiset ovat sitä mieltä, että virkarikos oli tahallinen ja sillä on suora syy yhteys Kauhajoen verilöylyyn. He vaativat komisariolle rangaistusta tahallaan tehdystä virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kymmenestä törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Lisäksi omaiset vaativat valtiolta ja komisariolta yhteisvastuullisesti yli 800 000 euron kärsimyskorvauksia.

Kauhajoen käräjäoikeuden on määrä antaa päätöksensä jutussa uudenvuodenaattona.

(MTV3 - STT)

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme