Mainos
Mainos

Kelmi-koira löytyi viilleltynä kaupan jäteastiasta Tampereella – kaksikko tappoi julmasti kesken grilli-illan

Kaksi miestä lopetti koiran poikkeuksellisen julmalla tavalla viime keväänä Tampereella. Oikeuden mukaan koiralle aiheutui tarpeetonta kärsimystä, kipua ja tuskaa, koska se lopetettiin viiltäen kahdella keittiöveitsellä. 

Jutun lopussa oleva kuva voi järkyttää herkimpiä. 

Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan eläinsuojelurikosta on pidettävä törkeänä, koska se on tehty erityisen raa’alla ja julmalla tavalla. Miehet viilsivät koiran kaulan auki ja viilsivät useita kertoja muuallekin vartaloon.

Kumpikin miehistä on kertonut osallistuneensa staffordshirenbullterrierin lopettamiseen veitsellä. Oikeudessa nähtiin myös valokuvatodisteita tekovälineistä, tekopaikasta sekä koiran vammoista. 

Koiralle kaihi vuosi sitten

Tapahtumat alkoivat, kun koiran omistanut, vuonna 1977 syntynyt nainen meni miehensä kanssa vierailulle ystävän luo viime vuoden toukokuussa. Ilta päättyi siihen, että koira tapettiin julmasti veitsellä viiltämällä talon kylpyhuoneessa.

Teosta epäiltiin omistajan vuonna 1977 syntynyttä miestä sekä pariskunnan vuonna 1962 syntynyttä ystävää. Ystävän kertoman mukaan koiran omistanut nainen oli illan aikana useasti pyytänyt itkien häntä lopettamaan koiran, koska hänellä ei ollut varaa viedä sitä lopetettavaksi. 

Kelmi-niminen koira oli syntynyt vuonna 2005. Sen omistajan mukaan koiralle oli tullut noin vuosi sitten kaihi silmään. Omistajan mukaan koiralle tuli kaihin myötä käytöshäiriöitä, ja hän käytti tätä eläinlääkärillä vuosi ennen tapahtunutta.

Nainen: Olisi ollut varaa lopettaa koira

Omistajan kertoman mukaan koira raivostui tuona toukokuisena iltana, kun hän silitti sitä sohvalla sen nukkuessa. Koira oli näykkäissyt omistajaa poskesta ja ”saanut kauhean raivarin”.

Kolmikko vietti tuolloin iltaa ystävän luona jääkiekkoa katsellen, olutta juoden ja grillaten. Naisen mukaan kaikki kolme olivat tukevassa humalassa. Hän kiistää pyytäneensä ketään lopettamaan Kelmiä. Kertomansa mukaan nainen oli vain koiran tappamisen huomattuaan pyytänyt miehiä varmistamaan, ettei Kelmi jäänyt kitumaan kylpyhuoneeseen.

Naisen mukaan hänellä olisi ollut varaa lopettaa koira eläinlääkärillä, mutta hän ei ollut lopettamista edes ajatellut, koska koira oli kaihia lukuun ottamatta suhteellisen terve. Ainoastaan sen häntä oli murtunut aiemmalla vierailulla saman ystävän luona. Omistaja ei osannut kertoa, miten häntä oli murtunut, sillä hän oli huomannut sen vasta illalla hännän roikkuessa oudosti. 

Mies valehteli poliisille

Kelmi puri pariskunnan ystävää käteen tapahtumien yhteydessä kylpyhuoneessa. Koiran kuoltua kolmikko raahasi sen jätesäkissä kaupan jäteastiaan ja mies soitti tämän jälkeen puremajäljestä hätäkeskukseen. 

Poliisille pariskunnan ystävä sepitti aluksi tuntemattoman koiran purreen häntä käteen. Poliisi lähti etsimään tämän perusteella lähistöltä irtokoiraa, mutta löysikin jäteastiaan vievät verijäljet. Jäteastiasta nostettu koira toimitettiin eläinlääkäriaseman kylmiöön, ja partio lähti sairaalaan kuulustelemaan miestä. Mies myönsi keksineensä tarinan tuntemattomasta koirasta ja kertoi tappaneensa koiran sen omistajan pyynnöstä. 

Pariskunnan ystävä piti kuitenkin tekoaan eutanasiana ja kiisti aiheuttaneensa koiralle tarpeetonta kipua tai tuskaa.

– Tein mielestäni eutanasian, mutta tein sen rumalla ja raa’alla tavalla. Kelmi ei joutunut tarpeettomasti kärsimään, mutta kyllä se verimäärä kylpyhuoneen lattialla oli jotain ihan hirveää. Ei sen lopettamisen näin kuuluisi mennä, mies kertoi poliisin kuulusteluissa esitutkintamateriaalin mukaan.

Mies lähetti kuulustelujen jälkeen poliisille useita viestejä. Ensimmäisen viestin mukaan hän katui koiralle tekemäänsä tekoa. Hän väitti pistäneensä koiraa vain kerran kurkkuun. Hän uskoi useiden pistohaavojen tulleen siitä, kun pariskunta kävi varmistamassa koiran kuolleen. Hän kirjoitti myös uskovansa, että jäteastian pohjalla olleet lasinsirut ovat tehneet koiraan jälkiä.

Naisen miesystävä väitti puolestaan poliisikuulusteluissa olleensa ainoa, joka pisti tai viilsi Kelmiä. Hän sanoi, että nimenomaan viilsi koiraa ja koira kuoli välittömästi. Kylpyhuoneesta löydettiin kaksi veistä, mutta miesystävä ei kertomansa mukaan tiennyt, mistä toinen veitsi oli tullut.

Ei voimaa taistella väkivaltaa vastaan

Eviran eläinlääkärin tekemän tutkimuksen mukaan koira oli tapettu viiltämällä tai pistämällä terävällä esineellä useita kertoja. Eläinlääkärin mukaan koiralla oli niskassa syvä pistohaava, josta oli aiheutunut laaja, äkillinen verenvuoto. 

Lääkärin lausunnon mukaan on todennäköistä, että kaula on viilletty vasta sen jälkeen, kun verenhukka on heikentänyt koiran voimaa taistella väkivaltaa vastaan. Väkivalta on aiheuttanut koiralle erittäin voimakasta kipua, ja koira ei ole menehtynyt välittömästi väkivallan alettua.

Syyttäjä vaati miesten tuomitsemista törkeästä eläinsuojelurikoksesta eläintenpitokieltoon vähintään kolmeksi vuodeksi. Vastaajana oikeudessa oli tammikuussa vain toinen miehistä, sillä omistajan miesystävä menehtyi ennen oikeudenkäyntiä. Koiran omistaja ei ollut syytettynä.

Vuonna 1962 syntynyt mies tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa tammikuussa ehdolliseen vankeuteen viideksi kuukaudeksi. Lisäksi hänet määrättiin eläintenpitokieltoon kolmeksi vuodeksi. Tuomio on lainvoimainen. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme