Mainos
Mainos

Kesä aktivoi asuntovarkaat - täälläpäin Suomea pahin aalto

Asuntovarkaat heräsivät erityisesti kesäaikaan, ilmenee Poliisiammattikorkeakoulun tilastoista.

Poliisin mukaan kesä ja erityisesti ihmisten kesälomat aktivoivat asuntovarkaita, joita vastaan kannattaa suojautua.

– Kun lähtee lomareissulle, kannattaa antaa sellainen vaikutelma, että asunnossa on ihmisiä. Esimerkiksi naapurin kanssa kannattaa sopia postin hakemisesta.

– Myöskään sosiaalisessa mediassa ei kannata ilmoittaa lähtevänsä lomamatkalle, sillä rikolliset ovat oppineet seuraamaan sosiaalisen median sivustoja, rikoskomisario Veli-Matti Soikkeli kertoo Turun poliisista.

Hänen mukaansa asuntovarkaat ovat tänä päivänä taitavia ja yleensä ammattirikollisia. Varkaat iskivätkin nimittäin valtakunnallisesti tämän vuoden kesä-elokuun aikana yhteensä yli 2 000 asuntoon, kun viime vuoden vastaavaan aikaan asuntomurtojen määrä jäi vajaaseen 2 000 kappaleeseen.

Varsinais-Suomi kärkipäässä

Eniten asuntomurtoja tehtiin Varsinais-Suomen poliisilaitoksen piirissä, yhteensä 239 kappaletta, kun viime vuoden vastaavaan aikaan murtoja tehtiin 184 kappaletta. Myös esimerkiksi Länsi-Uusimaa ja Päijät-Häme ovat asuntomurtorikollisten suosikkipaikkoja. Iso osa rikoksen tekijöistä on ulkomaalaisia.

Ulkomaalaiset rikolliset tulevat yleensä vain käymään ja sitten häipyvät tavaroiden ja rahojen kanssa, Soikkeli selvittää.

Hänen mukaansa kaikkia tapauksia ei saada selvitettyä, vaikka poliisi tekee kaiken voitavansa. Soikkelin mukaan asuntomurron tekijä on yleensä rikoksen uusija. Usein varkaiden matkaan lähtee arvoesineitä ja käteistä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme