Mainos
Mainos

KHO: Supo saa salata toimintakertomuksensa

Suojelupoliisi saa salata toimintakertomuksensa liitteineen. Asiasta päätti korkein hallinto-oikeus perjantaina. KHO äänesti ratkaisusta, joka syntyi luvuin 3-2.

Helsingin hallinto-oikeus katsoi aiemmin, että asiakirjan tiedot ovat vain joitakin yksittäisiä kohtia lukuun ottamatta julkisia. Hallinto-oikeus totesi, että useita vastaavia tietoja, joita Supo on katsonut salassapidettäviksi, on ollut saatavissa erilaisista julkisista lähteistä.

KHO:n mielestä Supon toimintakertomusta on arvioitava kokonaisuutena. Asiakirja on pidettävä sen mukaan kokonaan salassa, koska tiedon antaminen siitä voisi mahdollisesti vaarantaa valtion turvallisuutta.

Toimintakertomusta pyysi Yleisradion toimittaja. Pyyntö koski suojelupoliisin vuoden 2005 tilinpäätöstä, johon sisältyy toimintakertomus ja tilinpäätöksen liitetiedot.

Supo kieltäytyi antamasta vaadittuja tietoja. Se katsoi muun muassa, että tietojen tuleminen yleisölle avoimeksi vaarantaisi eri tavoin suojelupoliisin toimintaedellytyksiä ja sitä kautta valtion turvallisuutta. Asiakirjan julkistaminen säästäisi ulkomaisilta tiedustelupalveluilta aikaa, vaivaa ja rahaa, jos tietoa olisi hankittavissa helposti yhdestä lähteestä. Supon mukaan ulkomaisten tiedustelupalveluiden toimintamahdollisuudet Suomessa paranisivat.

(STT-MTV3)

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme