Mainos

Kidutuskohu: ”Meille annettiin ymmärtää, että vastauksia pitää saada”

Erikoisjoukkojen ns. kidutuskuulustelusta epäillyt kertovat toimineensa siten mikä tuntui heistä terrorismiin liittyvään harjoitukseen sopivalta. - Meille annettiin ymmärtää, että vastauksia pitää saada, yksi sanoi. Toinen kertoi eläytyneensä tilanteeseen.

Kyse on viime viikolla julkisuuteen tulleesta tapauksesta, jossa lukuisia sotilaita on syytteessä mm. pahoinpitelystä ja palvelusrikoksista. Pääesikunta toimitti maanantaina tapauksen esitutkintapöytäkirjat niitä pyytäneille tiedotusvälineille.

Kyse oli terrorisminvastaisesta kolmiosaisesta harjoituksesta. Tässä tapauksessa oltiin vaiheessa kaksi ja erikoisjoukkojen tehtävänä oli vapauttaa panttivanki kaapatulta Nesteen Kiisla-tankkerilta. Kolmas vaihe liittyi panttivangin tyttären vapauttamiseen, jota varten tankkerikaappareilta piti saada tietoja.

Erikoisjoukot olivat merivoimista ja Utin jääkäripataljoonasta.

Tilanne oli aidonmukainen ja tankkeri oli käytössä 13. kesäkuuta 2012. ”Terroristit” olivat kaapanneet laivan. Etukäteen näille ”terroristeille” oli annettu peitetarina, jossa oli ohjeet miten heidän piti reagoida kuulustelussa. Kahdelle oli annettu tuppisuun rooli ja juuri nämä joutuivat pahoinpitelyjen kohteeksi. Mitään turvasanaa ei ollut, mutta maalimiehet saattoivat kommunikoida termeillä ”pelin ohi” tai ”no play”.

- Pelisäännöt oli kerrottu etukäteen ja harjoituksen piti sujua hyvässä hengessä eli toimitaan miten pitäisi toimia, uhriksi joutunut maalimies kertoi kuulustelussa.

Terroristeja esittäneet maalimiehet eivät tunteneet erikoisjoukkojen miehiä. Kaikki olivat kuitenkin ammattisotilaita.

- Harjoitus oli todentuntuinen, yksi osallistujista kertoi.

 

Erikoisjoukot kopterilla

 

Erikoisjoukot saapuivat pikaveneillä ja helikopterista köydellä tankkerille. Harjoituksen pääpaino oli laivaan tulemisessa ja laivan haltuunotossa. Pelisääntöjen mukaan ”terroristit” eivät tehneet vastarintaa lainkaan.

- Kiislan kannella kuulustelut ja alkutoimet menivät sovittujen pelisääntöjen mukaan, maalimies kertoi. Kiinniotetut vietiin kumiveneellä merivoimien Louhi-alukselle ja edelleen sen kuntosaliin.

Maalimiehet kuvittelivat harjoituksen olevan tässä vaiheessa ohi, mutta heidät laitettiin laivan kuntosaliin polvilleen. Päät oli huputettu ja kasvot seinää vasten. Tässä asennossa he olivat pari kolme-tuntia. Mitään erotuomareita ei Louhella ollut.

Maalimiehet, joiden rooliin kuului tietojen antaminen, eivät kokeneet epäasiallista kohtelua, mutta kahden muun kova kuulustelu johti oikeussaliin.

Syytetyt ovat pääosin myöntäneet tapahtumat, mutta kiistäneet rikossyytteet.

Kovimman kohtelun saanut maalimies kertoi ensimmäisen kuulustelun kestäneen viisi minuuttia ja hän pysyi suunnitelman mukaan vaiti.

Myöhemmin hänet haettiin uuteen kuulusteluun.

Yksi syytetyistä kuulustelijoista kertoi, että heidän tehtäviinsä ei ollut varsinaisesti kuulunut kuulustelu, mutta kun tietoja ei ollut saatu, hän oli vapaaehtoinen auttamaan.

 

Johto komentosillalla

 

Pyyntö kuulusteluihin oli tullut ylikersantilta, jonka tehtäviin kuuluivat alkuvaiheen kuulustelut.

Ylikersantti kertoi, että hän oli pyytänyt erikoisjoukkojen miehiä avuksi, kun kysymyksiin piti saada vastauksia, eikä omia miehiä ollut tarpeeksi.

- Minulle oli annettu TEO-tehtävä ja olin yksi suorittava henkilö, joten en itse voinut valvoa toisten virkamiesten toimintaa.  Luotin siihen, että he osaavat hoitaa virkatehtävänsä oikein. Minulla ei ollut mitään syytä epäillä heidän ammattitaitoaan. Olin toiminut suurimman osan kanssa useissa harjoituksissa useiden vuosien ajan.

Komentosillalla olleen yliluutnantin mukaan tarkoituksena oli suorittaa välittömästi nopea puhuttaminen, TEO. Tällä TEO:lla tarkoitetaan puhuttamisen ohella todisteiden keräämistä, kuvaamista, matkapuhelinten tutkimista ja tietojen nopeaa analysointia. Väkivalta ei siihen kuulu. Tarkoituksena on käyttää hyväksi shokkivaikutusta, koska tällöin henkilö kertoo parhaiten totuuden. Ei ole aikaa keksiä peitetarinoita.

- Luotin miehiini, yliluutnantti kertoi. – Puhutusten osalta luotin siihen, että [ylikersantti] hoitaa tehtävänsä niin kuin ne kuuluu hoitaa. Luottamukseni [ylikersanttiin] perustuu siihen, että olemme olleet yhdessä usean vuoden ajan kovissakin tehtävissä eri puolilla maailmaa eli hänen hermonsa pitää ja tietää miten toimia oikein.

Komentosillalla ollut luutnantti totesi: - Tehtäväni ei ollut suorittaa kuulustelujen toteuttamista tai valvontaa.

Mukana ollut kapteeniluutnantti totesi, että valvomisesta ei ollut erikseen käsketty. Komentosillalla oli ollut kiire jatkosuunnitelmien laadinnassa. – Maalimies ”maalaa” tilanteen omalla käytöksellään. Joka tarkoittaa, että harjoituksessa mennään maalimiehen ehdoilla, kapteeniluutnantti sanoi.

Osa nyt syytetyistä kuulustelijoista kertoi, että tuntui kuten tilannetta ei olisi oikein suunniteltu ja organisoitu.

 

Kova kohtelu suihkuhuoneessa

 

Kuulusteluun vapaaehtoiseksi ilmoittautunut kersantti kertoi, että heitä oli käsketty hankkimaan vastaukset kysymyslistaan. Kukaan ei ollut sanonut miten. Mitään kokemusta tällä kersantilla ei kuulusteluista ollut, mutta hänelle oli sanottu että kokeneempi lääkintäkersantti tulee avuksi.

Lääkintäkersantti puolestaan kertoi, että S2-tiedustelusta oli tullut kysymyksiä, joihin pyrimme saamaan vastauksen kuulustelulla. Pelitilanteen mukaan toinenkin henkilö saattoi olla kidnapattuna.

- Meille annettiin ymmärtää, että vastauksia pitää saada.

Suihkuhuoneessa kersantti oli kysynyt, mutta vastauksia ei tullut. Lääkintäkersantti ryhtyi kastelemaan maalimiestä suihkulla, mutta edelleenkään vastauksia ei tullut.

Kersantti ei kyseenalaistanut tekoja, koska kuvitteli kokeneemman tietävän mitä hän tekee. Vasta myöhemmin hän sai tietää, ettei lääkintäkersantilla ollut kokemusta kuulusteluista.

- Eläydyimme tilanteen mukaan ja päämäärämme oli päästä kuulustelussa eteenpäin, lääkintämies kertoi kastelusta.

Maalimies kertoi kuinka häntä kasteltiin suihkulla päähän ja kasvoille.

- Ensimmäisellä kerralla sain hengitettyä nenän kautta, mutta seuraavilla suihkutuskerroilla otettiin nenästä kiinni, maalimies kertoi. - Jatkokerroista ensimmäisellä hän kykeni pidättämään hengitystään, mutta myöhemmät kestivät niin pitkään, että en enää pystynyt pidättämään hengitystäni.

Maalimies kertoi, että pään kääntämistä ei estetty. Hän ei muistanut montako kertoja oli, mutta käsisuihkun vesipää oli käännetty lopuksi hierovaan asentoon, jolloin vesi tunkeutui suuhun.

 

”Yritin koetella psyykettä”

 

Mies määrättiin polvilleen, ylävartalo penkille. Kädet olivat edelleen raudoissa. Housut vedettiin polvitaipeisiin ja häntä pistettiin pakaraan piikillä.

Lääkintäkersantin mukaan hänen ei ollut tarkoitus pistää maalimiestä neulalla, mutta laiva oli heilahtanut ja lattia oli liukas. Neula upposi sentin syvyyteen.

Pistos oli vahinko ja tarkoitus oli vain pelotella. – Yritin sillä koetella kuultavan psyykettä.

- Missään vaiheessa henkilö ei keskeyttänyt toimintaamme, joten katsoimme hänen olevan harjoituksellisesti mukana toiminnassamme, lääkintäkersantti kertoi.

Tässä välissä kolmas kuulustelija oli käynyt suihkuhuoneessa ja yrittänyt hyvällä saada maalimiehen puhumaan, mutta turhaan. Tuossa vaiheessa märkä mies oli istunut suihkun penkillä.

Kersantti ja lääkintäkersantti palasivat suihkuhuoneeseen. Maalimies kertoi kuinka hänet palautettiin vatsalleen penkille ja housut laskettiin taas alas. Takapuolen päälle valutettiin nestettä ja maalimies kuuli kumihanskojen räpsyttelyä.

 

”Kohta sattuu”

 

- Kohta sattuu perseeseen, maalimies kertoi kuulustelijan sanoneen.

Kersantti kertoi poistuneensa huoneesta, kun lääkintäkersantti oli ryhtynyt räpsyttelemään kumihanskoja.

- Kyseessä oli harjoituksenomainen henkinen pelottelu ja murtamisen yrittäminen, jotta saisimme vastauksen kysymyksiimme, lääkintäkersantti kertoi. - Kuultavalla piti olla tietoa siitä, miten voisimme pelastaa toisen kidnapatun henkilön.

Lääkintäkersantin mukaan hän ei tunkenut uhrin peräaukkoon mitään, vaan pyöritti nenänielutuubia iholla. Uhri oli eri mieltä.

Kersantti ei osannut sanoa. Hän kertoi olleensa minuutin pois suihkutilasta ja palatessaan kersantti oli kyyristyneenä ”terroristin” takana.

Tämän jälkeen maalimies palautettiin säilytystilaan ja kymmenen minuutin kuluttua peli puhallettiin poikki. ”Terroristit” vapautettiin käsiraudoista.

Kersantti vieritti syytä kokeneemmalle sotilaalle. – Minä kuvittelin hänen vanhempana ja kokeneempana sotilaana tietävän miten toimitaan ko. tilanteessa ja mitä voi tehdä.

- Emme nöyryyttäneet häntä ja hän ei missään vaiheessa vastustanut meitä tai keskeyttänyt toimintaamme, lääkintäkersantti sanoi. - Oletin hänen hyväksyneen käsittelymme, koska ei sitä keskeyttänyt.

Maalimies piti nöyryytystä ”todella vakavana”.

- Olin todella tuohtunut siitä mitä olin joutunut kokemaan suihkukopissa. Pelissä oli tarkoitus harjoitella laivaan laskeutumista köysin, eikä mielestäni harjoitella kuulustelua epäasiallisin keinoin, maalimies kertoi.

- Minua nöyryytettiin oikein kirjaimellisesti housut kintuissa. Toiminta ei kuulu millään tapaa puolustusvoimien toimintamalleihin.

 

Toinen kuulustelu vessassa

 

Myös toisessa tapauksessa kuulusteltavalla oli ohjeet pysyä vaiti. Hänelle luvattiin pääsy vessaan parin tunnin polvilla olon jälkeen, mutta kyse olikin kuulustelusta.

Hänen päähänsä oli laitettu kuminen tai neopreeninen pussi, jonka läpi ei nähnyt. Pimeässä vessassa oli kolme sotilasta, joista yhdellä oli punainen valaisin.

Uhri painettiin vessanpönttöä vasten siten, että polvella painettiin selkään ja kädellä pidettiin niskasta kiinni.

- Kun he totesivat, että en puhu mitään, toiminta muuttui.

Pussi otettin pois ja ”terroristin” päälle laskettiin suihkulla vettä, jonka jälkeen pussi palautettiin päähän. Pussi otettiin välillä pois, jotta ”terroristi” voisi puhua. Tätä toistettiin muutamia kertoja. Jossain vaiheessa joku löi ”terroristia” nyrkillä kylkeen.  Tämän lyönnin kuulustelijat kiistivät.

Kuulustelija kertoi. - Kun mies ei puhunut mitään, minä otin aivan spontaanisti bideesuihkun ja päästin miehen niskaan vettä. Kuulustelu tapahtui vain oman näkemyksen perusteella. Mitään valmista toimintatapamallia asian hoitamiseksi ei ollut. Luulimme, että pelitilanne ei etene, jos emme saa kuultavalta tietoa.

Uhri kertoi huonosta olosta. - Minulle tuli oksettava olo, mahdollisesti nielaisin vettä kun pussia vedettiin päähän.

- Jossain vaiheessa esitin toteamuksen ”rikottekohan te jotain ihmisoikeuksia”. Joku näistä kolmesta miehestä vastasi ”turpa kiinni, tapetaan sut, heitetään mereen, ollaan kansainvälisillä vesillä”.

- Olin todella hermostunut miesten toiminnasta ja saatoin haukkua heitä suutuspäissäni. Kerroin heille hädissäni oman nimeni ja joitain keksittyjä tietoja.

Uhri piti toimintaa todella pöyristyttävänä.

Kuulustelijan mukaan jossain aiemmassa isossa harjoituksessa oli tilanne, jossa harjoitus jatkoi etenemistään vasta kun lisätietoa saatiin vastapuolelta lypsettyä.

 

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot