Mainos

Kidutuskuulustelu-tapaus: "Ylieläytymistä ei osattu ennakoida"

Sotaharjoitusten valmistelussa ja valvonnassa pitää huomioida, että sotilaat voivat samastua rooliinsa liian voimakkaasti.

Merivoimien komentajan kontra-amiraali Kari Takasen mukaan käräjille päätynyt tapaus osoitti, että riski ylieläytymiseen on olemassa. Asiaan aiotaankin puuttua ja koko tapahtumaketju käydä läpi, jotteivät viime vuoden kesäkuun Suomenlahden sotaharjoituksen ylilyönnit toistu. 

-Tätä ei selvästi kyetty ennakoimaan, että näin voisi käydä. Nämä olivat ammattisotilaita, ja olisi voinut kuvitella, että heillä on hallinnassa meidän toimintatapamme ja -menetelmämme, Takanen sanoi. 

Sotilaat harjoittelivat panttivankitilannetta 

- Puolustusvoimien sotaharjoitus järjestettiin Suomenlahdella kesäkuussa 2012. 

- Sen yhteydessä harjoiteltiin panttivankitilannetta ja erikoisjoukkojen käyttöä Nesteen öljytankkerilla. 

- Osa sotilaista esiintyi harjoituksen yhteydessä terroristeina, jotka olivat vallanneet laivan ja ottaneet panttivangin. 

- Terroristien kiinnioton jälkeen heidät kuljetettiin Merivoimien Louhi-alukselle kuulusteltaviksi. 

- Kolmen kaapparina esiintyneen tehtävänä oli vaieta kuulustelussa, yhden paljastaa koko kaappaussuunnitelma ja yhden kertoa olleensa pakotettu toimimaan joukossa. 

 - Pahoinpidellyiksi joutuneet kaksi sotilasta kuuluivat siihen joukkoon, jonka piti olla hiljaa. Miehet tekivätkin työtä käskettyä eivätkä suostuneet puhumaan.  

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi tänään kuusi ihmistä rikosjutussa, joka koski kovaotteisia kuulusteluja Puolustusvoimien sotaharjoituksessa. Kovimmat tuomiot tulivat 27-vuotiaalle kersantille ja 31-vuotiaalle ylikersantille, jotka syyllistyivät sotaharjoituksen kuulustelun yhteydessä toisen sotilaan pahoinpitelyyn sekä palvelusrikokseen. Ensiksi mainittu sai kolme kuukautta ehdollista vankeutta ja jälkimmäinen 60 päiväsakkoa, josta tulee maksettavaa hänen tuloillaan 840 euroa. 

Jatkotoimet mietinnässä 

Tuomituista suurin osa on Merivoimien sotilaita. Pisimmän tuomion saanut ei ole enää Merivoimien palveluksessa, koska hänen määräaikaista virkasuhdettaan ei jatkettu. Komentaja Kari Takasen mukaan sakkoja saaneiden sotilaiden kohdalla tehdään virkamiesoikeudellinen tarkastelu. Sen tuloksena voi olla esimerkiksi varoitus tai jopa irtisanominen. 

- Kyllä tästä jotain seurannaisvaikutuksia tulee. Eivät he voi suoraan jatkaa tehtävissään niin kuin ennenkin. 

Utin jääkärirykmentin komentaja, eversti Petri Mattila oli tyytyväinen, että kaksi rykmentin sotilasta vapautettiin kokonaan syytteistä ja yksi tuomittu sai vähemmän päiväsakkoja kuin muut. Tuomittu saa jatkaa hänen mukaansa tehtävässään. 

- Rangaistusten osalta täytyy perehtyä papereihin ja asioihin ja jutella lakimiesten ja -naisten kanssa. Nyt on ennenaikaista ottaa tähän kantaa, Mattila sanoi. 

Syyttäjä Marianna Semi ei vielä osannut tänään sanoa, aikooko viedä jutun joiltakin osin hovioikeuteen. Semi vaati käräjillä useille syytetyistä ehdollista vankeutta ja viraltapanoa. 

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot