Mainos
Mainos

Kiimaiseksi kuvailtu ravintoloitsija ahdisteli naistarjoilijoita – ”Aah, sinun huulet, tulen kohta kiinni”

Eteläisessä Helsingissä toimineen ravintolan omistaja välttyi työpaikalla tapahtuneeseen ahdisteluun liittyviltä syytteiltä, koska 42-vuotiasta miestä ei saatu haastettua oikeuteen. Ravintolayritys kuitenkin tuomittiin yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Kyse oli Kapteeninkadulla toimineesta Four Seasons Salads & Delicatesses -ravintolasta, jonka erikoisuutena olivat Välimeren ruuat. Ravintola lopetti toimintansa 2015.

Helsingin käräjäoikeus katsoi, että 42-vuotias oli 2013-2015 kohdellut kolmea naistyöntekijää seksuaalisesti halventavasti ja luonut haukkumisella työpaikalle uhkaavan ilmapiirin.

”Kiimainen mies”

Algerialaistaustainen mies oli väittänyt yhtä naistarjoilijoista prostituoiduksi. Mies oli halannut naista ja kehottanut tätä jättämään aviomiehensä. Omistaja oli halunnut suudella ja kyseli naisen seksielämästä. Lisäksi omistaja väitti naisella olevan suhde yrityksen miestyöntekijän kanssa.

Helmikuussa 2015 omistaja oli tunnustanut naiselle rakkautensa, kun he olivat ravintolassa kahden. Miehen omituinen käytös oli pelottanut naista.

Toinen työntekijä kertoi jatkuvasta huutamisesta ja halventavista ilmaisuista. Tätä naista ei ahdisteltu.

Kolmas työntekijä kertoi kuinka kiimainen ja himokas omistaja oli hieronut jalkoväliään. Hän oli sanonut naistarjoilijalle: ”Aa, sinun huulet, tulen kohta kiinni, koska huulesi kutsuvat minua”.

Nainen kertoi omistajan laittaneen musiikin soimaan ja vetäneen naistarjoilijoita tanssiin.

Työpaikan ilmapiiri oli riitainen, koska työnantaja nimitteli tarjoilijoita hölmöiksi, tampioiksi ja debiileiksi.

Miespuolinen työntekijä oli irtisanottu sairausloman takia.

Työnantajan menettely aiheutti työntekijöille ahdistusta, itkuisuutta ja unettomuutta.

Vältti syytteet

Ravintola lopetti toimintansa 2015, jonka jälkeen omistaja lähti Suomesta. Oikeudessa kävi ilmi, että omistaja oli ollut Yhdysvalloissa, mutta nyt äitinsä luona Algeriassa. 42-vuotiaalla ei tietojen mukaan ole aikeita palata Suomeen.

Hän vältti syytteet työturvallisuusrikoksesta  ja työsyrjinnästä, koska miestä ei saatu haastettua oikeuteen. Rikosten syyteoikeus vanhentui helmikuussa 2017.

Ravintolan taustayhtiötä Oy Gouts & Savours Ltd koskeva yhteisösakkovaatimus saatiin käsiteltyä, koska haaste saatiin annetuksi hallituksen varajäsenelle. Käräjäoikeus tuomitsi yritykselle 4000 euron yhteisösakon.

Tarjoilijoiden korvausvaatimukset käsitellään erillisessä oikeudenkäynnissä.

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme