Mainos
Mainos

Kilpailija sabotoi yritystä valenettisivustolla - isot korvaukset

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 53- ja 50-vuotiaat miehet kilpailumenettelyrikoksesta sakkoihin ja mittaviin korvauksiin, kun nämä perustivat kilpailevaa yritystä mustamaalanneen valenettisivuston.

Tapaus liittyi vedenkäsittelylaitteisiin, jotka toimivat magneettikentän avulla. Niiden tarkoitus on parantaa veden laatua ja putkiston kuntoa.

Pienempi kilpailija rekisteröi tammikuussa 2013 verkkotunnuksen, joka poikkesi vain yhdellä kirjaimella aidosta, isomman vedenkäsittely-yrityksen Bauer Watertechnology Oy:n omasta. Käräjäoikeuden mukaan sivulla oli harhaanjohtavaa tietoa ja se välitti lukijalle mielikuvaa siitä, että Bauerin vedenkäsittelylaite olisi vaarallinen käyttäjälle ja nostaisi syöpäriskiä.

Sivuilla oli myös kilpailijan, Vesitekno Oy:n, yhteystiedot ja logo tekstillä ”turvallista vedenkäsittelyä”.

Vesitekno Oy:n toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja puolustautuivat sillä, että he halusivat varoittaa kilpailijan laitteiden vaarallisuudesta.

Kilpailumenettelyrikos

Rikoslain 30. luvun 2§:

”Joka elinkeinotoiminnassa käyttää omaa tai toisen elinkeinotoimintaa koskevaa totuudenvastaista tai harhaanjohtavaa ilmaisua ja siten aiheuttaa toiselle elinkeinonharjoittajalle vahinkoa, on tuomittava kilpailumenettelyrikoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.”

Sivut suljettiin viestintäviraston päätöksellä heinäkuussa 2013.

Väitteet eivät pidä paikkaansa

Nettisivuston väittämät vedenkäsittelylaitteen vaarallisuudesta eivät pitäneet paikkaansa, oikeus totesi. Laitteella oli kaikki sertifikaatit ja viranomaisten hyväksynnät.

Nettisivusto oli avattu samaan aikaan, kun Bauerilla oli meneillään valtakunnallinen tv-mainoskampanja.

- Vastaajat ovat aktiivisin toimin tahallaan ja tietoisesti hakeneet asianomistajayhtiöön sekoitettavan domain-osoitteen ja esittäneet yksipuolisia, puutteellisia ja harhaanjohtavia väittämiä asianomistajayhtiön nimellä tämän tuotteesta, oikeus lausui.

Miehet tuomittiin kilpailumenettelyrikoksesta 50 päiväsakkoon. 53-vuotiaan hallituksen puheenjohtajan tuloilla sakot olivat 1600 euroa ja 50-vuotiaan toimitusjohtajan 3000 euroa.

Isot korvaukset

Bauer vaati nettisivuston aiheuttamasta tuoton menettämisestä korvausta 300000 euroa ja asiakassuhteiden häiriintymisestä 100000 euroa.

Käräjäoikeus totesi, että nettisivujen perustamisen tarkoituksena oli vahingoittaa kilpailijan liiketoimintaa totuudenvastaisilla ja harhaanjohtavilla tiedoilla.

Oikeus päätyi talouslukujen perusteella siihen, että Bauer menetti tuottoa 100000 euroa. Maineen menetyksestä kertyi vielä 50000 euroa lisää.

Toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan on korvattava myös Bauerin 13000 euron oikeudenkäyntikulut, joten maksettavaa kertyi kaikkiaan 163000 euroa.

Oikeuden päätös syntyi äänin 2-1. Yksi lautamies olisi tuominnut vastaajat lievemmästä kilpailumenettelyrikkomuksesta ja hylännyt korvausvaatimukset.

Jutun käsittely jatkunee hovioikeudessa, sillä tuomitut ja Bauer ovat ilmoittaneet tyytymättömyytensä käräjäoikeuden päätökseen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme