Mainos

Kilpailuvirasto: Asfalttikartelli jakoi markkinat

Asfalttialan epäillyn kartellin suullinen käsittely on alkanut korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Kilpailuviraston mukaan asfalttikartellin tavoitteena oli poistaa alan kilpailu Suomesta kokonaan. Tämä koski kuntien, valtion sekä yksityistenkin asfalttitöitä.

Kilpailuvirasto vaatii seitsemältä yhtiöltä yhteensä lähes sataa miljoonaa euroa kartellitoiminnasta.

Kilpailuviraston mielestä markkinat jaettiin tarkkojen pelisääntöjen mukaan. Yhtiöiden päätöksissä ei ollut itsenäistä harkintaa. Virasto toteaa, että yritysten johtohenkilöt ovat olleet mukana kartellin rutiininomaisissa sopimuksissa ja halunneet varmistaa, että asfalttikartelli toimii halutusti kaikissa töissä.

Tarjouskartellit koskivat Kuopion talousaluetta 1994-2000, Pohjanmaan aluetta 1997, Pirkanmaan aluetta 1998-2000 sekä Turun seutua 2000-2001. Valtion asfaltointitöitä koskeva yhteistyö kesti vuodesta 1996 vuoden 2000 loppuun.

Markkinaoikeus tuomitsi toissa vuonna yhtiöt noin 20 miljoonan euron rapsuihin asfaltin hintojen ja urakoiden sopimisesta.

Markkinaoikeuden mukaan asfalttimarkkinoita jaettiin eri puolilla Suomea useiden vuosien ajan. Se katsoi, että valtiolle tehtyjä urakoita on jälkikäteen tasattu sovittujen osuuksien mukaisiksi tekaistuilla laskuillta.

Yhtiöt ovat kiistäneet kartellin olemassaolon.

Kuntien vaatimukset miljoonia

Korkeimman hallinto-oikeuden käsittely on monipolvisessa vyyhdessä vain toinen osa, sillä asfalttikartellista on jätetty vahingonkorvauskanteita myös Helsingin käräjäoikeuteen.

Käräjäoikeuteen jätetyissä 17 haastehakemuksessa urakoita teettäneet 16 kuntaa ja Tiehallinto vaativat asfalttiyhtiöiltä yli 50 miljoonan euron vahingonkorvauksia. Lisäksi päälle tulevat mittavat korot. Suurimmat vaatimukset käräjäoikeudessa on Tiehallinnolla, joka vaatii runsasta 23 miljoonaa euroa. Kunnista suurimmat vaatimukset on Helsingillä, Turulla ja Tampereella.

Vahingonkorvausoikeudenkäynti alkaa käräjäoikeudessa kuitenkin vasta korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun jälkeen. Haastehakemuksia on jätetty, jotta kanneoikeus jutussa ei vanhenisi.

Asfalttiyhtiöiden juttu on ollut tähän saakka Suomen suurin kartellioikeudenkäynti. KHO lupaa ratkaisua asiassa ensi syksynä.

KHO:n avoimesta käsittelystä:

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot