Mainos
Mainos

Kissankasvattajan pakastimesta löydettiin kymmeniä kuolleita kissoja – sai myös tuomion lemmikkiensä laiminlyömisestä

Tuusulan käräjäoikeus tuomitsi kissankasvattajan eläintensuojelurikoksesta keskiviikkona. Nainen oli laiminlyönyt kissojensa hoidon ja hänen asunnostaan löydettiin kuollut kissanpentu.

Nainen oli pitänyt uros- ja naaraskissoja samassa huoneessa niin, että kissat pääsivät lisääntymään vapaasti. Oikeudessa kävi ilmi, että vuonna 2015 eläinlääkärin tekemän tarkastuksen yhteydessä naisella ei ollut tietoa asunnossa olleiden kissojen tarkasta lukumäärästä tai siitä, että yksi kissoista oli tiineenä.

Eläinlääkäri oli myös havainnut asunnolla voimakkaan kissan virtsan hajun, joka oli ärsyttänyt silmiä ja hengitysteitä.

Tammikuussa 2016 kasvattaja lähti ulkomaanmatkalle. Kissoja hoitamaan kutsutut henkilöt törmäsivät suureen määrään aliravittuja kissoja. Toisen, oikeudessa todistajana olleen hoitajan mukaan kissat olivat ”hysteerisen nälkäisiä”. Toisen todistajan mukaan kissoille ei oltu jätetty myöskään vettä.

Hoitajat löysivät asunnosta sohvan alta kuolleen kissanpennun. Kuollut pentu mukaan lukien asunnossa oli 13 kissaa. Yksi kissoista oli sairas ja se jouduttiin toimittamaan eläinlääkäriin. Kaksi kissoista oli myös tiineenä.

Kissanhoitaja kiisti syytteen eläintensuojelurikoksesta ja puolustautui vetoamalla terveydentilaansa ja perhehuoliin. Naisen äiti kuoli heinäkuussa 2015. Nainen oli myös aiemmin samana vuonna lopettanut saamansa lääkityksen ja hoitosuhteen psykiatrisella poliklinikalla, sillä hän katsoi ne tarpeettomiksi.

Nainen kertoi oikeudessa hoitaneensa kissoja vuosien ajan ja olleen eläinten kanssa tekemisissä lapsuudestaan saakka. Naisen mukaan kissat olivat täyttäneet tyhjiötä hänen elämässään ja perhesuhteissa.

Oikeus kuitenkin totesi naisen syyllistyneen rikokseen ja määräsi tälle sakkorangaistuksen ja vähintään kahden vuoden mittaisen eläintenpitokiellon, joka koskee kissojen lisäksi myös kaikkia muita eläinlajeja. Sakkorangaistuksen suuruudeksi määräytyi naisen tulojen perusteella 1800 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimanen ja nainen voi valittaa siitä hovioikeuteen.

Poliisin esitutkinnassa asunnon pakastimesta löydettiin kymmeniä kuolleita kissoja, joista suurin osa oli pentuja. Tämä käy ilmi poliisin ottamista kuvista.

Pakastimesta löydettyjä eläimiä ei kuitenkaan käsitelty käräjäoikeuden istunnossa tai mainittu oikeuden antamassa tuomiossa. On mahdollista, että asiaa ei otettu käsittelyyn, sillä kissat katsottiin asianmukaisesti lopetetuiksi. Mahdollinen rikos on voinut myös vanhentua.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme